Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Συγκρότηση ισχυρού τραπεζικού δημόσιου πυλώνα προτείνει ο Φ. Κουβέλης. Ανακοίνωση των Οικολόγων -Πράσινων για το ίδιο θέμα.

Ο Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, μετά τη συνάντηση με το προεδρείο του σωματείου των εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έκανε δηλώσεις όπου μεταξύ άλλων τόνισε:

  • «Kεντρικό ζήτημα από τη σκοπιά των πολιτών, των εργαζομένων και ευρύτερα της χώρας είναι η συμμετοχή του τραπεζικού συστήματος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
  • Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ διερευνούμε τα στοιχεία και το περιεχόμενο συγκρότησης ισχυρού τραπεζικού δημόσιου πυλώνα. Και τούτο για λόγους δημόσιου συμφέροντος, στην κατεύθυνση ανταγωνιστικής πίεσης στις ιδιωτικές τράπεζες στο μέτωπο των επιτοκίων και της ρευστότητας καθώς και της διοχέτευσης μέρους της αποταμίευσης στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προτεραιοτήτων.
  • Ο πυλώνας αυτός δεν μπορεί παρά στις σημερινές συνθήκες να προκύπτει μέσα από τη σύμπραξη Εθνικής, ΑΤΕ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οικολόγοι - Πράσινοι
Αμέσως μετά τη συνάντηση με το σύλλογο Εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση, ως εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων:
«Τρία πράγματα είναι σήμερα βασικά για το ρόλο του τραπεζικού τομέα:
  • Το δημόσιο χρήμα που με μεγάλες θυσίες των πολιτών στηρίζει σήμερα τις τράπεζες, να εκτρέπεται τουλάχιστον προς την κοινωνία, ως ευνοϊκή χρηματοδότηση των μικρών και μεγάλων επενδύσεων που χρειαζόμαστε για ταυτόχρονη έξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.
  • Να έχουμε βιώσιμα πιστωτικά ιδρύματα, όχι τράπεζες μαμούθ που θα συμπαρασύρουν ολόκληρη την οικονομία σε περίπτωση που κλυδωνιστούν.
  • Δίπλα στις ιδιωτικές τράπεζες, να υπάρχει και ένας δημόσιος ή και κοινωνικός πιστωτικός τομέας, με αυξημένη κοινωνική ευθύνη, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στόχους όπως συμβαίνει με τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια στις περισσότερες χώρες, με  πραγματική διαφάνεια, χωρίς κομματικές ή πελατειακές σκοπιμότητες.
Η κυβέρνηση ας πάψει να κρύβεται πίσω από την πρόταση εξαγοράς: Δεν αρκεί να κινείται το χρήμα, έχει σημασία και σε ποια κατεύθυνση μας κινεί όλους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου