Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Eπιστολή - απάντηση του "Βοτανικού" σχετικά με το δημοσίευμα του περιοδικού ΟΙΚΟ


Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος “Βοτανικός κήπος”                                                                           20/09/2010

Σχετικά με το δημοσίευμα του περιοδικού ΟΙΚΟ

Στο τεύχος του Σεπτεμβρίου του περιοδικού ΟΙΚΟ της Καθημερινής του Σαββάτου, υπήρξε αναφορά στο εγχείρημα του Βοτανικού Κήπου της Πετρούπολης. Το συγκεκριμένο άρθρο αν και καταγράφει μια σημαντική πτυχή των δραστηριοτήτων  του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου, εντούτοις, εμπεριέχει ανακρίβειες, που πρέπει να αποσαφηνιστούν.

Σε σημείο του άρθρου αναφέρεται ότι ο χώρος καταλήφθηκε από πολίτες διαφόρων ηλικιών και πολιτικών παρατάξεων. Η διατύπωση αυτή είναι άστοχη εξ' ορισμού, αφού η λειτουργία του χώρου, όπως ορθά αναφέρεται στην εισαγωγή, βασίζεται στις αρχές της αυτοδιαχείρισης. Οι πολιτικές παρατάξεις δεν έχουν θέση σε ένα τέτοιο χώρο, όπου το αυτεξούσιο του ατόμου υποσκελίζει την αντιπροσωπευτικότητα που αυτές προάγουν. Οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσω ανοιχτών συνελεύσεων που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα και στις οποίες καθένας μπορεί να συμμετέχει εκπροσωπώντας τον εαυτό του και μόνο.

Στη συνέχεια του άρθρου αναφέρεται δήλωση του δήμαρχου της Πετρούπολης Σ. Βλάχου σύμφωνα με τα λεγόμενα του οποίου ο δήμος έδωσε την άδεια να χρησιμοποιηθεί ο χώρος και ευνόησε τη λειτουργία του. Τα λεγόμενα του δημάρχου  δεν συνάδουν με την πραγματικότητα μιας και αρχικά εναντιώθηκε στην κατάληψη του χώρου και στη συνέχεια αρκετές φορές στάθηκε εμπόδιο στην πορεία του εγχειρήματος (δολιοφθορές).

Ο Βοτανικός Κήπος δε συνδιαλέγεται με κανέναν ετερόνομο θεσμό. Η λειτουργία του βασίζεται στην αυτοοργάνωση, την  αυτοδιαχείριση και την ελεύθερη συμμετοχή στις λήψεις των αποφάσεων, αποτελεί μια προσπάθεια αυτοθέσμισης και ως τέτοια βρίσκεται απέναντι στους υπάρχοντες πολιτικούς θεσμούς.

2 σχόλια: