Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Όλα και όλοι κρίθηκαν….

"Τώρα τρέχουμε", σε αγώνα αντοχής και όχι … ταχύτητας.


*του Θοδωρή Πάσχου

Τα προβλήματα της πόλης είναι μπροστά μας. Η νέα διοίκηση έχει δύσκολο έργο να επιτελέσει. Χρειάζεται να πείσει την κοινωνία της πόλης ότι οι ψηφοφόροι καλώς την επέλεξαν. Και επειδή η επιταγή δεν είναι λευκή, απαιτείται ιεράρχηση των αναγκών, συγκεκριμένος προγραμματισμός και νοικοκύρεμα. Απαιτείται πάνω απ’ όλα στήριξη τους πολίτες, στους κατοίκους της πόλης, στους φορείς, σε όλους όσοι έχουν διάθεση να βάλουν πλάτη για το καλύτερο δυνατόν.


Χωρίς αυταπάτες ότι η Πετρούπολη μπορεί να αποτελέσει μια όαση σε μια «ερημοποιημένη» χώρα, στο ασφυκτικό πολιτικό, οικονομικό και θεσμικό πλαίσιο που έχουμε οδηγηθεί από τις κυρίαρχες δυνάμεις. Χωρίς αυταπάτες ότι είναι δυνατό να ξεκινήσει η μεγάλη ανατροπή, η επίθεση στο μέλλον από την Πετρούπολη….

Τότε τι;

Το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε τι ΔΕΝ θέλουν οι ψηφοφόροι και κατ’ επέκταση ο λαός της πόλης.

ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ, ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ η τοπική διοίκηση να σχετίζεται με τα νοσηρά φαινόμενα που γεννά το διαβρωμένο πολιτικό σύστημα. Δε θέλουμε πελατειακές σχέσεις, διαπλοκή, αδιαφάνεια, ρεμούλα, αναξιοκρατία, εμπόριο ελπίδων των νέων ανθρώπων.

ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ η τοπική διοίκηση να είναι ένα κλειστό κύκλωμα εξουσίας που να λειτουργεί ερήμην του λαού της πόλης, χωρίς λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο, χωρίς τη συμμετοχή και στήριξη των πολιτών.

ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ η τοπική διοίκηση να είναι παρακολούθημα της κεντρικής εξουσίας και των επιλογών της, να αποτελεί το μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης στην τσέπη των πολιτών, να είναι άβουλο όργανο των επιλογών της κυρίαρχης τάξης πραγμάτων.

ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ υποσχέσεις, μεγάλα λόγια, γκλαμουριά και επικοινωνιακά τρυκ, γυαλιστερά χαμόγελα και τηλεοπτικές περσόνες.

Και τι θέλουμε;

ΘΕΛΟΥΜΕ η δημοτική αρχή να κινείται σε μια κατεύθυνση αμφισβήτησης της στρεβλής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Σε μια κατεύθυνσης μη ενσωμάτωσης και αντίστασης.

ΘΕΛΟΥΜΕ να ενισχύει το δημοκρατικό διάλογο και τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά με στόχο την απελευθέρωση και τη συσπείρωση όλων εκείνων των κοινωνικών δυνάμεων του τόπου που οραματίζονται μια ανθρώπινη πόλη σε μια δικαιότερη κοινωνία. Να επανέλθει η ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην πόλη. Να αξιοποιείται οποιαδήποτε δημιουργική πρόταση από όπου κι αν προέρχεται.

ΘΕΛΟΥΜΕ ο πυρήνας της πολιτικής της νέας δημοτικής αρχής να είναι η υπεράσπιση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ χαρακτήρα των παρεχόμενων υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια, δημοτικές υπηρεσίες) και η προστασία και ΜΗ εμπορευματοποίηση της δημόσιας περιουσίας (πάρκα, άλση, πλατείες, δημόσιοι χώροι, Ποικίλο όρος).

ΘΕΛΟΥΜΕ η νέα δημοτική αρχή να βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων του μόχθου, των ανέργων (όχι με πράξεις ελεημοσύνης), των απόμαχων της δουλειάς, των νέων. Να βρίσκεται στους τόπους δουλειάς, στη γειτονιά, στα σχολεία, να αφουγκράζεται την κοινωνία της πόλης, να ακούει, να διαλέγεται, να αγωνίζεται, να μπαίνει μπροστά στις διεκδικήσεις, να ανοίγει δρόμους….

ΘΕΛΟΥΜΕ ιεράρχηση και επανεξέταση των προτεραιοτήτων της πόλης. Επανεξέταση του περιεχομένου των πολιτικών επιλογών επίλυσης των προβλημάτων.

ΘΕΛΟΥΜΕ να ξέρουμε τι άφησε πίσω της η απερχόμενη διοίκηση. Πόσα χρωστάει ο Δήμος, ποια είναι τα ελλείμματα της δημοτικής επιχείρησης, ποιοι είναι οι απολογισμοί έργου και οικονομικών των δημοτικών οργανισμών, πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στο Δήμο, κλπ., κλπ….

ΘΕΛΟΥΜΕ πολλά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου