Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

Ανάπλαση της πλατείας Αρη Βελουχιώτη: Με σεβασμό στο περιβάλλον και το χρήμα του φορολογούμενου δημότη.

*Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ομίλου "ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ"
Την εμπεδωμένη τρέχουσα φιλοσοφία περί των δημοσίων έργων, δηλαδή "δημόσιο έργο = η χαρά του εργολάβου" έρχεται να ανατρέψει η παρέμβαση των κατοίκων της περιοχής της πλατείας Άρη Βελουχιώτη οι οποίοι μέσα από υποδειγματικές δημοκρατικές διαδικασίες πραγματοποίησαν 4 συνελεύσεις στις οποίες προσδιόρισαν τις αρχές και τους στόχους που θα πρέπει να υπηρετεί η ανάπλαση της συγκεκριμένης πλατείας.
Από την 3η συνέλευση των κατοίκων παρουσία 4 αντιδημάρχων από την νέα διοίκηση.
Καρπός αυτής της φιλοσοφίας αποτελεί η ολοκληρωμένη πρόταση - μελέτη, που συντάχθηκε με εθελοντική εργασία ειδικών επιστημόνων, κατοίκων της πόλης. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε στον Δήμο Πετρούπολης και στις προσεχείς μέρες θα γίνουν, προφανώς, οι απαραίτητες συνεννοήσεις, διαβουλεύσεις.
Στα πλαίσια των συμμετοχικών διαδικασιών ο Δήμος Πετρούπολης προσκαλεί τους κατοίκους σε λαϊκή συνέλευση την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, ώρα 6:00μμ στο 2ο Γυμνάσιο Πετρούπολης. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα που διανεμήθηκε, ο Δήμος Πετρούπολης υιοθετεί πλήρως τις προτάσεις των κατοίκων καθώς και τις αιτιάσεις τους σχετικά με το "υπέρογκο κόστος" που προέβλεπε η μελέτη του έργου από την προηγούμενη διοίκηση Βλάχου.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα δικαιωθεί ο αγώνας των κατοίκων, που επί 3 χρόνια έχουν σταματήσει με τις κινητοποιήσεις τους την άσκοπη ανασκαφή όλης της πλατείας και τον περιορισμό του υψηλού πρασίνου, προκειμένου να υλοποιηθεί μια μελέτη κομμένη και ραμμένη στην γνωστή λογική, ευρώ υπάρχουν-τσιμέντο να γίνουν.

Το κέρδος όμως θα είναι πολλαπλάσιο διότι όπως διαβάσαμε στο εισαγωγικό σημείωμα της πρότασης - μελέτης των κατοίκων...

«…Η έγνοια μας για τον χώρο της πόλης, αυτονόητη σε άλλες εποχές, τελειώνει στο όριο του οικοπέδου μας»* ... Κάποιοι κάτοικοι της Πετρούπολης, μέσα από την προσπάθεια να συνδιαμορφώσουν την παρέμβασή τους στο μικρό πάρκο «Άρης Βελουχιώτης», αποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρξει και πάλι έγνοια των κατοίκων για τον δημόσιο χώρο….
*Τάσης Παπαϊωάννου καθηγητής στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, από το βιβλίο του«Η Αρχιτεκτονική του καθημερινού»
Κατεβάστε από εδώ την παρουσίαση της πρότασης των κατοίκων στην οποία μπορείτε να δείτε και την "πρόταση εποχής Βλάχου"
You m

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου