Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος στην Πετροπουλιώτισα Βασιλική Ηλιοπούλου.



Το Σάββατο, 2 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα στο Βοτανικό Κήπο Πετρούπολης γίνεται η βιβλιοπαρουσίαση του "Σμιθ", του βιβλίου της συντοπίτισσσας μας Βασιλικής Ηλιοπούλου που κέρδισε για φέτος το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.
Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τη θεατρική ομάδα του Βοτανικού Κήπου και από τον ηθοποιό Γ.Γιαννατά ενώ θα μιλήσει και η ίδια η συγγραφέας για το έργο της.
Στο χώρο θα λειτουργεί συλλογική κουζίνα τη συγκεκριμένη μέρα, οπότε αν θέλετε μαγειρέψτε κάτι και φέρτε μας.

Στην Ελλάδα του ’50, ο χρόνος έχει σταματήσει, καμία εξέλιξη δεν μπορεί να καταγραφεί και η επιμονή δεν φτάνει για να εγκαθιδρυθεί το πάθος. Ο Θωμάς, ο υπαλληλίσκος του ΟΤΕ, που χρόνια μετά αποφασίζει να μάθει να οδηγεί και ν’ αγοράσει αυτοκίνητο (θαρρείς και προσπαθεί να παραβλέψει όλα του τα προβλήματα), και ο Άρης, ο νεαρός που θέλει να μάθει, φοβούνται τα ίδια πράγματα: πώς θα προχωρήσουν οι ζωές τους παραμένοντας πιστοί σε αρχές και όνειρα – αλλά, πάντοτε, ο πρώτος με τη διαρκή αποφυγή απάντησης, και ο δεύτερος με τα εκκρεμή ερωτηματικά για τον κόσμο στον οποίο μεγαλώνει και όπου οι «μεγάλοι» κλείνουν τα μάτια τους.
Η διαφορά τους όμως είναι και οι παράλληλοι κόσμοι του βιβλίου: ο Θωμάς ζει την παράνοια του αστυνομικού κράτους, του έρωτα και των παθών εκείνης της εποχής, ρεαλιστικά, σ’ όλο του το πετσί. Ο Άρης όμως παλεύει με τα φαντάσματα που τριγυρνούν στον κόσμο, δίχως την παραμικρή προσπάθεια να πατήσει στον πραγματικό κόσμο – του φτάνει που ζει σ’ αυτό που κρίνει ότι ισχύει.
* Από το http://athinakisdimitris.wordpress.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου