Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Το επικίνδυνο «παιχνίδι βίας»


 



Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με "προκάλυμμα" τους αγανακτισμένους έδρασε ένα "κίνημα βίας" με χουλιγκανικές πρακτικές. Το κακό είναι ότι η Αστυνομία έγινε "μέρος" αυτού του "παιχνιδιού βίας"...



Τα γεγονότα βίας που οδήγησαν προχθές σε πρωτοφανείς καταστροφές στην Πλατεία Συντάγματος έχουν πολλές πλευρές. Το κλασικό "σχήμα" ερμηνείας με επίκεντρο τους "ολιγάριθμους προβοκάτορες" και τους "παρακρατικούς" ακόμα και αν υπάρχουν (δεν το αποκλείουμε), δεν είναι επαρκές για να προσεγγίσει κανείς τα γεγονότα του Συντάγματος.
Προφανώς υπάρχει και δρα, άλλοτε "αυτόνομα" ή άλλοτε με "ασπίδα" τους αγανακτισμένους πολίτες που θέλουν να διαδηλώσουν ειρηνικά, ένα πολιτικό "κίνημα βίας" με χουλιγκανικές πρακτικές, εν μέρει οργανωμένο και εν μέρει αυθόρμητο, όπου κυριαρχεί το νεανικό στοιχείο. Διαμορφώθηκε σταδιακά τα τελευταία χρόνια, και είναι "μάταιο" να μην το... βλέπουμε ή κάποιες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, μερικές φορές με διάφορα προσχήματα, να το καλύπτουν. Είναι "χώρος" διαφορετικός.
Καμιά φορά "τσιμπάνε" κάποιες αριστερές ομάδες, κάποιοι συνδικαλιστές και ένα "αυθόρμητο στοιχείο" της συγκυρίας. Αυτό όμως μπορεί να αυξομειώνει κατά περίπτωση την έκταση των συμμετεχόντων, αλλά δεν αλλάζει την ουσία του θέματος... Η πρώτη ευθύνη για τις καταστροφές στο Σύνταγμα, σ' αυτό το "κίνημα βίας" ανήκει, για να μην μπλεκόμαστε... Τώρα για την Αστυνομία. Επέδειξε για μία ακόμα φορά επιχειρησιακή ανεπάρκεια και κακής ποιότητας επαγγελματισμό. Εχασε την "ψυχραιμία" της και χρησιμοποίησε μέτρα "καταστολής" και "βίας" (χημικά, ξυλοδαρμούς κ.λπ.) σε αδικαιολόγητη ένταση και έκταση. Εγινε "μέρος" ενός "παιχνιδιού βίας" που είναι πολιτικά λάθος, επικίνδυνο και καταστροφικό για τη χώρα. Επίσης είναι εμφανής η "συμμαχία" ενός τμήματος αστυνομικών με ακροδεξιά στοιχεία, που αλληλοκαλύπτονται. Καθαρά επίσης είναι τα "σημάδια" κάποιων μορφών "αυτονόμησης" αστυνομικών ομάδων και προσώπων που δεν έχει σχέση μόνο με "ιδεολογικά" κριτήρια, αλλά και με "επαγγελματικά" και "οικονομικά" αιτήματα. Το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει να το δει τόσο η φυσική όσο και η πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας.
Τα συμπεράσματα είναι πολύ αρνητικά. Το "παιχνίδι της βίας" στην παρούσα πολιτική συγκυρία είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Πρέπει και τα κινήματα των πολιτών όχι μόνο να μην "τσιμπήσουν", αλλά επιπλέον να περιφρουρήσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα της διαμαρτυρίας τους. Ο κ. Παπουτσής έχει καθήκον να αποτρέψει τη διολίσθηση της Αστυνομίας σε ανεξέλεγκτες και "χωρίς μυαλό" επιχειρήσεις βίας, όπου σκόπιμα κάποιοι θέλουν να την "παρασύρουν". Τα "θύματα της πλατείας" προχθές ήταν η εικόνα της χώρας. Η Αθήνα. Τα δημοκρατικά πολιτικά κινήματα. Η πλατεία, οι γύρω επιχειρηματίες και ο τουρισμός της χώρας (αναπτυξιακός πυλώνας που φέτος πάει καλά). Είναι που... είναι το "κλαδί σάπιο", μη "χοροπηδάμε" και πάνω του!
ΕΘΝΟΣ 1/7/11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου