Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

«Ναι, μάλλον» στα ευρωομόλογα
Ένα διστακτικό «ναι» στα ευρωομόλογα λέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα που εξέδωσε την Τετάρτη (15.02.12) στο Στρασβούργο.
Αφορμή για το ψήφισμα ήταν η Πράσινη Βίβλος της Κομισιόν για την έκδοση «ομολόγων σταθερότητας», όπως αποκαλούνται πλέον τα ευρωομόλογα στην κοινοτική διάλεκτο. Η Κομισιόν προτείνει τρεις εναλλακτικές τεχνικές λύσεις για μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων κατά το αμερικανικό πρότυπο, ώστε να καθιερωθεί το ευρώ ως παγκόσμιο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.
Επιπλέον το ευρωομόλογο είναι και ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την καταπολέμηση, μακροπρόθεσμα, της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, επισημαίνει η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά.

«Το ευρωομόλογο συμφωνούμε απολύτως ότι από μόνο του δεν πρόκειται να λύσει τίποτα. Έχει όμως μία αδιαμφισβήτητη θέση στην ευρύτατη εργαλειοθήκη που οφείλουμε να δημιουργήσουμε, αντλώντας διδάγματα από αυτό που συμβαίνει σήμερα. Δίνει μία ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση στο ευρωπαϊκό επίπεδο σε όλες αυτές κερδοσκοπικές επιθέσεις των αγορών, από τις οποίες υπέφερε η Ελλάδα, υποφέρουν η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά υποφέρει θα έλεγα και η Γερμανία και η ευρωζώνη στο σύνολό της», δηλώνει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Η Κομισιόν, αλλά και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, χρησιμοποιούν προς το παρόν ιδιαίτερα ήπιες διατυπώσεις για τα ευρωομόλογα- ίσως για να κατευνάσουν τις ανησυχίες της Γερμανίας και άλλων πλουσιότερων χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά, οι οποίες φοβούνται ότι το ευρωομόλογο είναι μία απόπειρα «κοινοτικοποίησης» χρεών.

Οι ανησυχίες της Γερμανίας


Σταθερά κατά των ευρωομολόγων παραμένει η Αγκελα Μέρκελ
Οι ανησυχίες αυτές είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο καθυστερούν οι διαδικασίες για την έκδοση ευρωομολόγων, εκτιμά ο σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Ρόμπερτ Γκέμπελς από το Λουξεμβούργο: «Δυστυχώς δεν έχουμε προχωρήσει πολύ, γιατί οι συνήθεις ύποπτοι, αρχής γενομένης από τη Γερμανία, εξακολουθούν να είναι αντίθετοι. Οι Γερμανοί φοβούνται ότι τα ευρωομόλογα θα επηρεάσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα. Προσωπικά δεν το πιστεύω αυτό, γιατί κατά κάποιον τρόπο έχουμε ήδη ευρωομόλογα, έστω κι αν λέγονται αλλιώς. Πρόκειται για τα ομόλογα που εκδίδει σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την εγγύηση των 27 κρατών-μελών. Μόνο πέρσι είχε αντλήσει στις αγορές ογδόντα δισεκατομμύρια ευρώ με αυτά τα ομόλογα και μάλιστα με επιτόκιο 2-2,5%».

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου πλησιάζει τη γερμανική γραμμή, επισημαίνοντας ότι το ευρωομόλογο δεν μπορεί να εκδοθεί, παρά μόνο αφότου θεσπιστεί ένα βιώσιμο και αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο. Δεν αποκλείει μάλιστα ακόμα και τη διαφοροποίηση επιτοκίων ανάμεσα σε κράτη-μέλη με διαφορετική πιστοληπτική αξιολόγηση. Όλα αυτά όμως δεν φαίνεται να πείθουν τον Γερμανό ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάρκους Φέρμπερ, που απορρίπτει σε υψηλούς τόνους το ευρωομόλογο.

«Ποιά ήταν η κατάσταση πριν από το ευρώ; Τι επιτόκια είχαμε στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία; Πολύ υψηλότερα από αυτά που ζητούν σήμερα οι αγορές. Επί δέκα χρόνια τα κράτη αυτά που μπήκαν στο ευρώ συνήθισαν στο γλυκό δηλητήριο των χαμηλών επιτοκίων και άσκησαν μία πολιτική δαπανών, την οποία σήμερα δεν μπορούν πλέον να ελέγξουν. Το να λένε ότι θέλουν κι άλλο από αυτό το γλυκό δηλητήριο μέσω ευρωομολόγων θα ήταν ακριβώς η λάθος αντίδραση στο πρόβλημα».

Το κίνητρο της ενιαίας αγοράς ομολόγων


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο
Οι ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να υποβάλει πιο αναλυτικές προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγων. Ζητούμενο είναι κυρίως ένας «οδικός χάρτης», ο ποίος θα προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας ως προϋπόθεση για τα «ομόλογα σταθερότητας».
Επιπλέον το κίνητρο μίας ενιαίας αγοράς ομολόγων με τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες, όπως την είχαν προτείνει προ μηνών οι Ευρωπαίοι φιλελεύθεροι, θα μπορούσε να αντισταθμίσει τον φόβο μίας «ένωσης χρεών», υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής Ρόμπερτ Γκέμπελς.

«Είναι μάλλον δύσκολο να καθησυχάσει κανείς τους γερμανικούς φόβους των Γερμανών. Αν όμως είχαμε μία ενιαία αγορά ομολόγων στην Ευρώπη, τότε αυτή η αγορά θα ήταν τόσο μεγάλη, όσο και η αντίστοιχη των ΗΠΑ, που φτάνει σήμερα τις έξι χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Η αμερικανική αγορά έχει φτάσει σε τέτοια αποδοτικότητα, ώστε προσελκύει επενδυτές από όλον τον κόσμο, οι οποίοι ζητούν ρευστότητα, αλλά και μία καλή επένδυση με ελκυστικές δυνατότητες μεταπώλησης».

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου