Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012

Tου Πάσχου Μανδραβέλη από την Καθημερινή*

Προ ημερών εξηγούσαμε διά του καύσωνος την ερώτηση 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για μια χορηγία της εταιρείας 3Ε σε σχολεία της Θεσσαλονίκης. Γράφαμε συγκεκριμένα ότι «την ημέρα που κατατέθηκε η ερώτηση, το θερμόμετρο έδειχνε πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Αυτή είναι μια εξήγηση διόλου πολιτική, αλλά είναι η πλέον κολακευτική για ένα κόμμα που κάποτε ανήκε στην ανανεωτική Αριστερά». («Της Αριστεράς και της ζέστης», «Καθημερινή» 11.8.2012.)

Η ερώτηση, με τίτλο «Στα χέρια πολυεθνικών συμφερόντων τα δημόσια σχολεία», είναι μνημείο παραφροσύνης: «Αυτές τις μέρες», γράφουν οι 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα διαγωνισμού με τίτλο: “ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ”, που διοργάνωσε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία σε συνεργασία με τέσσερις καλλικρατικούς δήμους (Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων και Ευόσμου). »Η εν λόγω εταιρεία θα αναλάβει τη δαπάνη για τις επισκευαστικές και βελτιωτικές εργασίες στο σχολείο που αναδείχθηκε πρώτο σε ψήφους(!), μετά από ψηφοφορία μέσω διαδικτυακής σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και καλπών που στήθηκαν στους δήμους. Οι διοικήσεις των παραπάνω δήμων -επικαλούμενες την έλλειψη χρηματοδότησης- με τέτοιες πρακτικές ουσιαστικά νομιμοποιούν τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές και ανοίγουν την κερκόπορτα για την είσοδο ιδιωτών και πολυεθνικών εταιρειών στον ευαίσθητο τομέα του δημόσιου σχολείου. Ετσι εξυπηρετούνται η άμεση διαφήμιση και η προώθηση εταιρικών-επιχειρηματικών συμφερόντων...
»Ερωτάται ο κ. υπουργός: Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει ώστε να σταματήσει την εισβολή των επιχειρηματικών συμφερόντων, την παράδοση των δημόσιων σχολείων στις δυνάμεις της αγοράς και του κέρδους;».
Ερωτήθη μεν ο υπουργός -τι μέτρα θα λάβει κατά των βδελυρών επιχειρήσεων που τολμούν να δώσουν τα λεφτά τους σε σχολεία που τα έχουν ανάγκη- αλλά απάντησε ο εκπρόσωπος των πρυτανικών συμφερόντων στην κυβέρνηση, ο υφυπουργός Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Η δισέλιδη απάντησή του είναι αντάξια της συντεχνίας και της Προόδου στις οποίες εθήτευσε. Καταλήγει με το σοβιετικό «απαγορεύομεν και διατάσσομεν» στα σχολεία της περιφέρειας να κάνουν κακές παρέες με «επιχειρηματικά συμφέροντα» (που λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ).
Γράφει ο κ. Παπαθεοδώρου: «Ως προς τον αναφερόμενο στην ερώτηση διαγωνισμό πολυεθνικής εταιρείας σε συνεργασία με τους δήμους... [για] την προοπτική χορηγίας σε δημόσια σχολεία, σας γνωρίζουμε ότι το υπουργείο ενήργησε άμεσα, ώστε να μην υπάρξει συμμετοχή οποιασδήποτε σχολικής μονάδας στον παραπάνω διαγωνισμό και έδωσε οδηγίες στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας για τη σχετική ενημέρωση των δήμων και των σχολικών μονάδων, ώστε να πάψει άμεσα κάθε τέτοιου είδους δραστηριότητα».
Οταν κατατέθηκε η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η ευχή μας ήταν ότι «από Σεπτέμβριο που θα δροσίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση θα ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, αντί να κυνηγάει μάγισσες του ιδιωτικού τομέα που θέλουν να... μαγαρίσουν με δωρεές την παιδεία». Πού να φανταστούμε ότι υπάρχει σε κυβέρνηση δυτικής χώρας υπουργός που θα ασπαστεί τις αριστερίστικες γελοιότητες!

 *Αναδημοσίευση από το blog "Μη μαδάς τη μαργαρίτα" του Λεωνίδα Καστανά στον οποίο ανήκει και το ακόλουθο σχόλιο:
Η Ελλάδα είναι η τελευταία Σοβιετική Δημοκρατία. Μπορεί να καταρρέει αλλά είναι ακόμα ζωντανή για να θυμίζει σε όλο τον κόσμο πως ήταν η πάλαι ποτέ κραταιά Σοβιετία. Είναι προστατευόμενο είδος. Απλά περιπτώσεις σαν αυτή που περιγράφει ο ΠΜ μας το υπενθυμίζουν.

3 σχόλια:

  1. Ο αγαπητός Δάσκαλος Λεωνίδας είναι μέλος της ΚΕ της Δημαρ που είναι ένα απο τα κόμματα που στηρίζουν αυτή τη κυβέρνηση...... Ο Αγαπητός Δάσκαλος μπορεί να μας θυμήσει που ακριβώς θυμίζει το εκπαιδευτικό σύστημα την Σοβιετική Ενωση? Μήπως να του θυμίσω τις περιβόητες δηλητηριασμένες σταφίδες που μοίραζε άλλη εταιρία? Το βαρέλι της ξεφτίλας αγαπητέ δάσκαλε δεν έχει τελικά πάτο... Μπορείτε και περισσότερα...... Για τον κο Μανδραβέλη άξιος ο μισθός του......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για μένα η απόλυτη ξεφτίλα για ένα κράτος είναι να διακόπτει τις επισκευές σε ένα ετοιμόρροπο σχολείο, επειδή η χορηγία προέρχεται από μία εταιρία που δεν συμπαθεί η αριστερά για ευνόητους λόγους (το No 1 προϊόν της 3Ε, η coca cola, είναι το απόλυτο κόκκινο πανί για τους 'ταύρους' της αριστεράς εδώ και δεκαετίες). Πιο Σοβιετική νοοτροπία δεν γίνεται. Αυτός είναι ο μόνος λόγος. Όλα τα άλλα που λένε είναι απλά προφάσεις. Σιχάθηκα την υποκρισία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό είναι ξεφτίλα αγαπητέ ή είναι μέγιστη ξεφτίλα ότι το ετοιμόρροπο κτήριο φιλοξενούσε μεχρι πριν λίγο καιρό παιδιά με ευθύνη του κράτους..... Το κράτος έχει την ευθύνη για την εκπαίδευση γιαυτό και πληρώνουμε φόρους.... Πάντως Στη Σοβιετική Ενωση από ότι ξέρω τα σχολεία δεν τα συντηρούσαν οι ιδιώτες αυτό είναι καθαρά προνόμιο των καπιταλιστικών κρατών... Μην ξεχνάς ότι o εφετ επέβαλε στην ενλογω εταιρία προχτές κάποιων χυμών αμιτα λογω υπαρξης μη παθογόνου μικροοργανισμού...Η ίδια εταιρία το είχε κάνει αβαβα...... Υποκρισία είναι να λές ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές ενω ξέρεις ότι ποτέ δεν θα τις τηρήσεις. Αυτά......

    ΑπάντησηΔιαγραφή