Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Επιλεγμένα κείμενα για την κεντροαριστερά

Συλλογή κειμένων για την ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ με κείμενα των ,

Μάνου Ματσαγγάνη, Παναγιώτη Παναγιώτου, Γιώργου Σιακαντάρη, Νίκου Ράπτη, Δημήτρη Σκάλκου, Δημήτρη Καλουδιώτη, Αρίστου Δοξιάδη, Βασίλη Δεληγκάρη, Γιάννη Τσαμουργκέλη, Παύλου Αθανασόπουλου, Λυκούργου Λιαρόπουλου, Λεωνίδα Καστανά, Αχιλλέα Γραβάνη, Σακελλάρη Σκουμπουρδή, Κώστα Πέτρουλα, Άγγελου Στάγκου, Δημήτρη Ψυχογιού, Μάκη Διόγου, Κώστα Μποτόπουλου, Νίκου Μπίστη, Δημήτρη Παπαγόρα, Μηχάλη Μητσού, Ανδρέα Γιαννακόπουλου, Γιάννη Βούλγαρη, Παρασκευά Αυγερινού, Κώστα Ρεσβάνη, Ξενοφώντα Γιαταγάνα, Θόδωρου Ζαρέτου, Σταύρου Μπένου, Πασχάλη Α γιαννίδη, Νίκου Γκιώνη, Πέτρου Παπασαραντόπουλου, Σπύρου Δανέλλη, Θόδωρου Τσίκα, Αγγέλας Καστρινάκη.

Την πλήρη σειρά των κειμένων από την ίδρυση της Πρωτοβουλίας των 58 θα την βρείτε στην ιστοσελίδα της ΚεντροΑριστεράς


Η επόμενη μέρα για τη ΔΗΜΑΡ
Μάνος Ματσαγγάνης, Protagon 16/12/2013

Με το τέλος του 2ου συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ ολοκληρώνεται η μετάλλαξη του κόμματος αυτού από πάλαι ποτέ ελπίδα του τόπου σε ένα από τα πιο αρτηριοσκληρωτικά πολιτικά σχήματα της πρόσφατης ιστορίας του. Πώς θα επηρεάσει αυτό τις πολιτικές εξελίξεις, και ειδικά στον χώρο της κεντροαριστεράς; Διαβάστε περισσότερα..

Δύο εκδοχές για την Κεντροαριστερά
Παναγιώτης Παναγιώτου, 16/12/2013

Καλώς ή κακώς, υπάρχουν βασικά δύο εκδοχές για την Kεντροαριστερά. Η μία προτάσσει, για το καλό της χώρας, τη στρατηγική συνεργασία με τη ΝΔ, σε κυβερνητικό επίπεδο (ΠΑΣΟΚ + 58). Η άλλη, επίσης για το καλό της χώρας, προτάσσει μια υπεύθυνη αντιπολίτευση (ΔΗΜΑΡ και μια ευρύτερη συμμαχία του προοδευτικού χώρου) με μέτωπο τόσο στις συντηρητικές κυβερνητικές επιλογές όσο και στον αριστερό λαϊκισμό (ΣΥΡΙΖΑ).Διαβάστε περισσότερα..

Βίλι Μπραντ, εάν ζούσε σήμερα ο γερμανός οραματιστής
Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, 15/12/2013

Στις 18 Δεκεμβρίου 1913, εκατό χρόνια πριν, γεννιέται Βίλλυ Μπράντ. Αν πούμε ότι ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα του πολιτικού ρεαλισμού, μάλλον θα τον έχουμε αδικήσει. Ο Μπραντ δεν ήταν μόνο ρεαλιστής, ήταν μεγάλος οραματιστής και ήξερε να πραγματοποιεί τα οράματα του χρησιμοποιώντας ρεαλιστικά μέσα. Οραματίστηκε μια ενιαία Ευρώπη και με το ρεαλισμό του πραγματοποίησε το όραμα του..Διαβάστε περισσότερα..

Όχι τόσο γρήγορα κεντροαριστεροί μου
Νίκος Ράπτης, TVXS, 15/12/2013

Υπάρχουν ορισμένες δυσάρεστες αλήθειες για την «κεντροαριστερά» και την πρωτοβουλία των 58 εραστών της: Η πρωτοβουλία βασικά άνοιξε μιαν ομπρέλα, κάτω από την οποία όμως δεν φαίνεται να θέλει να μπει κανείς: η ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε, με μεγάλη πλειοψηφία όπως απέδειξε το συνέδριό της· η Δράση αρνήθηκε κι εκείνη· οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν το συζήτησαν καν. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, θα ήταν καλά νέα πως αποδέχεται την πρωτοβουλία..Διαβάστε περισσότερα..

Σύνθεση για τη μεταρρύθμιση
Δημήτρης Σκάλκος, TVXS, 14/12/2013

Δυστυχώς όμως, οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της σημερινής περιόδου αδυνατούν (ή αποφεύγουν σκοπίμως) να το αντιληφθούν. Στην αριστερά της οπορτουνιστικής ανευθυνότητας που εκφράζεται κύρια μέσα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, δυσκολεύονται να αντιστοιχήσουν τις αυξημένες προσδοκίες που γέννησε η εκλογική εκτόξευση των ποσοστών τους με τους περιορισμούς της οικονομικής και πολιτικής πραγματικότητας...Διαβάστε περισσότερα..

«Ελιά» ή «Επινέ»; Ένα ξεπερασμένο δίλλημα*
Δημήτρης Καλουδιώτης, 14/12/2013

Η πολιτική προσπάθεια χρειάζεται πάντα την λαϊκή κατάφαση. Ζώντας σε ένα περιβάλλον κρίσης είναι λογικό να αμφιβάλλουμε αν οι πολίτες θέλουν να ακούσουν το δικό μας λόγο. Βέβαια υπήρχαν οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν μια τέτοια διάθεση. Όμως η εκδήλωση στο Ακροπόλ δεν έχει χρείαν μαρτύρων. Η παρουσία των πολιτών υπερέβη τις προσδοκίες μας...Διαβάστε περισσότερα..

Η κεντροαριστερά και το «ηθικό ζήτημα»
Μάνος Ματσαγγάνης, Το Βήμα, 15/12/2013

Πόσο πετυχημένη ήταν η εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας των 58» στο Ακροπόλ την περασμένη Δευτέρα; Όχι παρά πολύ – εάν την κρίνουμε με το απαιτητικό μέτρο της ανασύστασης μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης που εκτείνεται από το φιλελεύθερο κέντρο έως τη δημοκρατική αριστερά.Μάλλον αρκετά – εάν την κρίνουμε με γνώμονα τις θυμωμένες αντιδράσεις όσων πίστεψαν ότι το μέλλον της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα μας είναι ο μικρός διπολισμός, η άγονη σύγκρουση μεταξύ του παλαιοκομματισμού της ΝΔ και του εθνολαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι αυτό το μέλλον μας, ή μάλλον δεν χρειάζεται να είναι. Αρκεί η κεντροαριστερά να ξαναγίνει υπολογ ίσιμος αντίπαλος ..Διαβάστε περισσότερα..

Ο λάθος άξονας
Αρίστος Δοξιάδης, Η Καθημερινή, 15/12/2013

Η απάντηση είναι: εξαρτάται από τη φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μια κοινωνία. Το δεξιό και το αριστερό, ως πολιτικές και ιδεολογικές παραδόσεις, ξεχωρίζουν σε λίγα, μεγάλα ζητήματα, όπως η έκταση του κράτους, η ελευθερία του επιχειρείν, η ατομική ή συλλογική ευθύνη για την ευημερία. Αυτά μεταφράζονται σε λίγο-πολύ τυποποιημένες προγραμματικές διακηρύξεις και (σπανιότερα) σε πρακτική δημόσια πολιτική. Αν, λοιπόν, σε μια κοινωνία το κύριο πρόβλημα είναι..Διαβάστε περισσότερα..

Η «παλιά» κεντροαριστερά απέτυχε
Βασίλης Δεληγκάρης, Μακεδονία, 14/12/2013

Η κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί βέβαια να είναι πολύ δύσκολη ακόμη και σήμερα, έπειτα από τέσσερα χρόνια σκληρής προσαρμογής στα δημοσιονομικά, στα πολιτικά και κυρίως στη ζωή μας. Εκείνο όμως που γίνεται πλέον όλο και δυσκολότερο είναι η πολιτική κατάσταση, η πολιτική διαχείριση της συνεχιζόμενης κυρίως κοινωνικής κρίσης. Τα πολιτικά αποθέματα και οι αντοχές των υπαρχόντων παλαιών κομμάτων της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς δείχνουν βαθμιαία..Διαβάστε περισσότερα..

Κεντροαριστερά για τη Γερμανική Ευρώπη ή την Ευρώπη των λαών; Κρίση, γερμανικός ηγεμονισμός και ΕΕ
Γιάννης Τσαμουργκέλης, 13/12/2013

Η Ευρώπη διανύει κρίση. Ήδη, μεγάλο μέρος ευρωπαϊστών διανοούμενων εκφράζει τον σκεπτικισμό για τις τρέχουσες εξελίξεις και την συμβατότητά τους με το οραματικό πρότυπο της ΕΕ, της συνύπαρξης των κρατών μελών σε ένα περιβάλλον δημοκρατίας χωρίς διακρίσεις έναντι των πολιτών της. Η συζήτηση για το θέμα αφορά συνήθως τη δημοκρατική νομιμοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς δεν είναι λίγοι που πιστεύουν ότι έχει από καιρό χαθεί. Η δημοκρατική νομιμοποίηση των θεσμών προκύπτει είτε άμεσα -εξαιτίας της λαϊκής εντολής που στηρίζει τη συγκ ρότησή τους , όπως π.χ. στην περίπτωση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου- είτε έμμεσα, εξαιτίας της κοινωνικής αποδοχής των αποτελεσμάτων από τις ενέργειες των θεσμών που δημιουργούνται από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις..Διαβάστε περισσότερα..

Δεν ήρθαν εξωγήινοι
Παύλος Αθανασόπουλος, 13/12/2013

Τη Δεύτερα, το θέατρο «Ακροπόλ», οι εξώστες και το φουαγέ του, αλλά και όλη η Ιπποκράτους μεταξύ Ακαδημίας και Πανεπιστήμιου, πλημμύρισαν κόσμο. Ήταν συμπολίτες μας, κανονικοί άνθρωποι. Δεν ήταν περίεργα όντα, αψεγάδιαστα και αναμάρτητα, αγνά και παρθένα, γεννημένα δια παρθενογένεσης σε κάποιον άλλο πλανήτη ή γαλαξία..Διαβάστε περισσότερα..

Οι «58»: Ονειρο ή...
Λυκούργος Λιαρόπουλος, Έθνος, 13/12/2013

Η πρώτη εκδήλωση των «58» σημείωσε μεγάλη επιτυχία από πλευράς κόσμου. Με βάση πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αυτό ήταν αναμενόμενο. Η απλή (πολιτική) αριθμητική μάς λέει ότι τα εξαερωθέντα ποσοστά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το Κέντρο, είναι «σιωπηλή πλειοψηφία». Οπως, όμως, λέει ο θυμόσοφος λαός, με την πολλή σιωπή και μοναξιά μπορεί κανείς να... «λαλήσει»..Διαβάστε περισσότερα..

Μια οργισμένη απάντηση
Λεωνίδας Καστανάς, 12/12/2013

OΚ, είχε πολλούς πασόκους. Όχι συνδικαλιστές, χλιμίτζουρες, τσοκαρία με λιγδωμένο μαλλί. Αυτοί από καιρό είναι αλλού και σχεδιάζουν τη λαϊκή δημοκρατία. Ήταν εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, περιβάλλοντος Σημίτη. Σας ενόχλησαν; Εμ, βέβαια. Όταν οι Πασόκοι πηγαίνουν να κουρνιάσουν στις φωλιές του Αλέξη ή του Φώτη, είναι δημοκράτες, αριστεροί, ανανήψαντες, τίμιοι πολιτικοί που επιστρέφουν στην Αριστερά, τη γη των προγόνων τους και με τίποτα Πασόκοι. Χθες που ήρθαν σε μας, είναι Πασοκαρία του κερατά.Διαβάστε περισσότερα..

Διακινδυνεύοντας για το νέο
Μύθοι και πραγματικότητες για το εγχείρημα των 58 και της Κεντροαριστεράς
Αχιλλέας Γραβάνης, Τα Νέα, 12/12/2013

Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα της Πρωτοβουλίας των 58 για την «Ελιά» του μεσαίου χώρου ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Η βασική κριτική που ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες ήταν: πολύ ΠαΣοΚ και λίγο νέο. Σωστό και λογικό: το ΠαΣοΚ είναι προς το παρόν το μόνο κόμμα του χώρου που επίσημα στηρίζει την Πρωτοβουλία των 58. Συζητείται ότι το κάνει για να «καπελώσει» την όλη προσπάθεια..Διαβάστε περισσότερα..

ΠΑΣΟΚ, Νόστιμον (Δ)ήμαρ και Ένα Τρίτο
Σακελλάρης Σκουμπουρδής, Athens Voice, 12/12/2013

Ήμουν κι εγώ εκεί. Πραγματικά ένοιωσα ότι κάτι ενδιαφέρον συνέβη στο Ακροπόλ. Πολλά γράφτηκαν ήδη για τους «58». Θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε κάποια σημαντικά κατά την άποψή μας παραλειπόμενα, γύρω από τα δομικά κουσούρια της που πρέπει να προσεχθούν και να ελεγχθούν, όσο είναι ακόμα νωρίς. Πρώτα από όλα, όμως, ας ξεκαθαρίσουμε εδώ ποια είναι η ουσία της κίνησης των 58 για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς (ΚΑ). Και ποια είναι η σχέση της με τα δύο μεγάλα κόμματα του χώρου. Το ηγεμονεύον ΠΑΣΟΚ και την συνεδριάζουσα ΔΗΜΑΡ.. Διαβάστε περισσότερα..

Και πολιτισμική αφετηρία για την πολιτική, το Ακροπόλ
Κώστας Πέτρουλας, 12/12/2013

Τα συνθήματα και δη τα κραυγαλέα, απουσίασαν από την πρώτη επιτυχημένη συγκέντρωση των 58 στο Ακροπόλ. Στη θέση τους ακούσαμε στρογγυλές και ζυγισμένες αναλύσεις και προτάσεις. Στη θέση τους είδαμε προβληματισμένους, ευήκοους ακροατές. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν – όσο ήταν δυνατόν σε μια τέτοια εκδήλωση – σε όλες τις πλευρές των επί μέρους μεγεθών που αφορούσαν το κεντρικό θέμα. Ζυγισμένα και ήρεμα..Διαβάστε περισσότερα..

Το ζητούμενο της Κεντροαριστεράς
Άγγελος Στάγκος, Η Καθημερινή, 12/12/2013

Εχει τονισθεί στο παρελθόν και επαναλαμβάνεται τώρα ότι η Κεντροαριστερά είναι απαραίτητη στη χώρα. Πολλοί δεν το δέχονται για πολλούς και διάφορους λόγους. Αλλοι γιατί δεν το επιτρέπει η ιδεολογική τους τοποθέτηση, καθώς η Κεντροαριστερά αντιμετωπίζεται ως αντίπαλος έως και εχθρός, από αριστερά και δεξιά, πολλοί σήμερα γιατί την ταυτίζουν με το ΠΑΣΟΚ, που το θεωρούν μοναδικό υπεύθυνο για την κρίση και τα δεινά που επέφερε και κάποιοι γιατί πιστεύουν ότι κυβερνητική εξουσία σημαίνει άλωση του κράτους στην Ελλάδα και αυτό πρέπει να εί ναι υποχείριο της δικής τους παράταξης..Διαβάστε περισσότερα..

Η εκδήλωση των «58» και η ανάγκη αυτογνωσίας
Δημήτρης Ψυχογιός, Athens Voice, 11/12/2013

Ήταν εντυπωσιακή η συγκέντρωση της Δευτέρας των «58» στο «Ακροπόλ. Πολύς κόσμος, 2.000-3.000, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των οργανωτών, ξεδιπλώθηκε στα πεζοδρόμια και στο οδόστρωμα της Ιπποκράτους η εκδήλωση. Αλλά οι αριθμοί δεν είναι το μόνο ενδιαφέρον στοιχείο. Οι εισηγήσεις και οι τοποθετήσεις ήσαν σημαντικές, με την εμπνευσμένη ομιλία του Γιάννη Βούλγαρη να ξεχωρίζει (Για την προοδευτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας- Για την προοδευτική αλλαγή της Ευρώπης)..Διαβάστε περισσότερα..

Η Κεντροαριστερά μετά το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ
Γιώργος Σιακαντάρης, 11/12/2013

Την Πέμπτη ξεκινάει το 2ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ. Το ενδιαφέρον όμως επικεντρώνεται στα πολιτικά παραφερνάλια της μικροπολιτικής και όχι στο προγραμματικό πλαίσιο που προτείνει αυτό το κόμμα για συζήτηση.

Φυσικά πολιτική είναι και η συζήτηση για το ποιος στηρίζει ή ποιος αντιπολιτεύεται την ηγεσία, ποιος υποστηρίζει και ποιος υπονομεύει ποιόν. Βεβαίως και είναι πολιτική η συζήτηση για το τι συνέπειες θα έχει πρώτα η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και στη συνέχεια η αποχώρησή της απ’ αυτήν. Πολιτική όμως (με Π κεφαλαίο) είναι κυρίως. .Διαβάστε περισσότερα..

Απέναντι στον «fake» δικομματισμό Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ
Μάκης Διόγος 11.12.2013

Το 2 συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς θα διεξαχθεί σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, η οποία πορεύεται μέσα σε μια οικονομική, ανθρωπιστική και πολιτισμική κρίση. Θεωρώ ότι τα σημερινά δύσκολα ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν με παλιές «εύκολες» απαντήσεις. Τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό πεδίο, χρειάζονται συνεργασίες και ευρύτερες συναινέσεις. Η εποχή που το «κόμμα» κατείχε την πάσα αλήθεια έχει περάσει ανεπιστρεπτί..Διαβάστε περισσότερα..

Ελπίδα
Κώστας Μποτόπουλος, 11/12/2013

Περισσότερο και από το τι ειπώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στη μεγάλη αθηναϊκή «συνάντηση των 58», σημασία έχει το πώς ειπώθηκε και τι εντύπωση έκανε στα αυτιά και τις ψυχές όσων το άκουσαν. Μετά από πολύ καιρό ένα εσωτερικό χαμόγελο φώτισε τα πρόσωπα σχεδόν όλων (γιατί, όπως πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, στο πλήθος που ήρθε να ακούσει και να συμμετάσχει παρεισέφρησαν και κάποιοι που ήρθαν για να τους δουν, αλλά και κάποιοι που ως χτες υποστήριζαν τα αντίθετα, και μάλλον σε αυτά θα ξαναγυρίσουν από αύριο)..Διαβάστε περισσότερα..

Της κοντής σχολής, όλα της φταίνε
Νίκος Μπίστης, Protagon, 11/12/2013

Υπάρχουν δυο σχολές στην πολιτική. Η ψηλή και η κοντή. Η ψηλή, όπως λέει και το όνομά της βλέπει τα πράγματα από ψηλά, αισιόδοξα, παλεύει, όταν πέφτει ξανασηκώνεται με πείσμα και χαμόγελο, φτιάχνει τον δρόμο περπατώντας. Η άλλη είναι η κοντή, που όλα της φταίνε, φοβάται το ένα, φοβάται το άλλο, φοβάται τα εμπόδια, φοβάται και τον ίσιο δρόμο γιατί μπορεί να κρύβει παγίδες, γενικώς φοβάται..Διαβάστε περισσότερα..

Συνοψίζοντας ιδέες για μια νέα προοδευτική Ελλάδα
Δημήτριος Α. Παπαγόρας, 11/12/2013

Στην σημερινή εποχή τα κόμματα, το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί αμφισβητούνται. Οι πολίτες και δη οι νέοι άνθρωποι απομακρύνονται και αμφισβητούν όλο ένα και περισσότερο την πολιτική. Καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα και τις λάθος νοοτροπίες του παρελθόντος. Δυστυχώς, ο λογαριασμός είναι μεγάλος και κανένας από αυτούς δεν τον δημιούργησε..Διαβάστε περισσότερα..

Χωρίς αποκλεισμούς
Μιχάλης Μητσός, Τα Νέα, 11/12/2013

Οι γκρίνιες άρχισαν πριν ακόμη ολοκληρωθεί η μεγάλη συγκέντρωση των 58 στην Αθήνα. Και αποτυπώνουν τόσο την αμηχανία του παλαιού πολιτικού προσωπικού για την απήχηση που δείχνει να έχει η πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς όσο και τα εμπόδια που θα ορθωθούν αναμφίβολα στη συνέχεια στον δρόμο της.
.Διαβάστε περισσότερα..

"Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα
Ανδρέας Γιαννακόπουλος 11/12/2013

Μια μέρα μετά την επιτυχημένη, κατά κοινή ομολογία, εκδήλωση του Ακροπόλ και μια μέρα πριν τις αντίστοιχες εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας των 58 σε Πάτρα και Λάρισα, προσπαθώ να καταλήξω σε κάποια συμπεράσματα για τη δυναμική του εγχειρήματος, τις ελλείψεις και τα πλεονεκτήματα σε σχέση με ανάλογες προσπάθειες του παρελθόντος.. Διαβάστε περισσότερα..

Για την προοδευτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας- Για την προοδευτική αλλαγή της Ευρώπης
Η ομιλία στην εκδήλωση στο «Ακροπόλ»
Γιάννης Βούλγαρης, 10/12/2013

Πριν από 2 μήνες κάναμε μια έκκληση. Έκκληση ενότητας, αγωνίας, και ελπίδας για νέα αρχή. Το σημερινό μαζικό παρών, κάνει την έκκληση απαίτηση. Απαίτηση να προχωρήσουν γρήγορα, εδώ και τώρα, οι διαδικασίες συγκρότησης της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Να γίνει πράξη η ενότητα των πολιτών, των κομμάτων, των κινήσεων, των πολιτικών προσώπων, που εμπνέονται από τη σοσιαλδημοκρατία, τη δημοκρατική αριστερά, το φιλελεύθερο κέντρο, την πολιτική οικολογία, τον προοδευτικό ευρωπαϊσμό..Διαβάστε περισσότερα..

Η συγκρότηση της ελληνικής Ελιάς είναι μονόδρομος
Χαιρετισμός στην εκδήλωση στο «Ακροπόλ»
Παρασκευάς Αυγερινός, 10/12/2013

Φίλες και φίλοι. Θα είμαι σύντομος. Οι καιροί δεν θέλουν πολλά λόγια, απαιτούν συγκεκριμένα έργα. Θα διερωτάστε τι θέλω εγώ ένας πολίτης που διανύει την ένατη δεκαετία της ζωής του ανάμεσα σε δυο τριαντάρηδες νέους επιστήμονες και σε ένα επιτυχημένο επαγγελματία του χώρου του σε πλήρη καλλιτεχνική ακμή. Η απάντηση είναι απλή. Θέλω και εγώ να δώσω το παρόν στην μόνη σοβαρή συλλογική προσπάθεια στον χώρο της κεντροαριστεράς και του μεταρρυθμιστικού κέντρου..Διαβάστε περισσότερα..

Μια άλλη Δευτέρα
Κώστας Ρεσβάνης, Protagon, 09/12/2013

Έχουν περάσει πενήντα επτά ημέρες από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου που δημοσιοποιήθηκε η Πρωτοβουλία των 58 για τη δημιουργία μιας Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Σήμερα ξημέρωσε μια άλλη Δευτέρα. Στις 7 το βράδυ στο Ακροπόλ πραγματοποιείται η πρώτη μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας στην Αθήνα. Οι μέχρι τώρα περιφερειακές ανοιχτές συγκεντρώσεις, αλλά και οι μετρήσεις, έδειξαν ότι εκεί έξω υπάρχουν πολλές χιλιάδες προοδευτικοί πολίτες που έχουν πεισθεί και προσβλέπουν στη δημιουργία ενός τρίτου πόλου μεταξύ της Νέας Δημοκρα τίας ..Διαβάστε περισσότερα..

Η αναγκαιότητα της Κεντροαριστεράς
Ξενοφών Γιαταγάνας, Έθνος, 09/12/2013

Όλα δείχνουν ότι έχει εγκατασταθεί στη χώρα ένας νέος δικομματισμός χαμηλής πτήσης, με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνουν, μαζί και ισόποσα, γύρω στο 40% της πρόθεσης ψήφου. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να μην εξασφαλίζουν από κοινού ούτε το 10%. Η ΧΑ έχει σταθεροποιηθεί γύρω στο 8% μετά τις πρόσφατες δολοφονίες μελών της, μοιράζονται οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ. Επίσης ότι ένα μεγάλα ποσοστό πολιτών, πάνω από 20%, εμφανίζονται αναποφάσιστοι..Διαβάστε περισσότερα..

Το «Ακροπόλ» και οι Κρατικές χρηματικές ροές
Θεόδωρος Ζαρέτος, 09/12/2013

Διαβάζοντας το άρθρο του Κου Μπένου στις 05/12 θεώρησα χρήσιμο να αναφερθώ σε πλευρές του, που νομίζω ότι συμπληρώνουν όσα αναφέρει για τον έλεγχο των χρηματικών ροών από και προς το κράτος. Ελπίζω η αναφορά αυτή να συμβάλλει στον διάλογο ευρύτερης θεματολογίας που τόσο επιτυχημένα θέτει το κείμενο-κάλεσμα των 58+ για την μεγαλύτερη κατανόηση του προβλήματος και την πληρέστερη επεξεργασία του..Διαβάστε περισσότερα..

Μεταμνημονιακό, σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και σχέδιο
Βασίλης Δεληγκάρης, 05/12/2013

Είναι το θέμα των προσώπων; Προφανώς, είναι. Είναι το πρόβλημα της πολυδιάσπασης του χώρου; Χωρίς αμφιβολία. Είναι το ζήτημα της μορφής που θα μπορούσε να λάβει ως συνασπισμός πολιτικών κομμάτων και κινήσεων, ή ενιαίος νέος πολιτικός φορέας; Σημαντικό και διχαστικό κι αυτό. Είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις που εμποδίζουν; Αυτό κι αν είναι…
Διαβάστε περισσότερα..

Θέλω να μιλήσουμε απλά, για ένα θέμα μεγάλο.
Σταύρος Μπένος, Protagon 5.12.2013

Την ενότητα ενός ιστορικού ρεύματος που ξεκινά από τη φιλελεύθερη δεξιά και απλώνεται μέχρι την ανανεωτική αριστερά. Άλλοι το λένε σοσιαλδημοκρατία ή δημοκρατικό σοσιαλισμό ή δημοκρατική αριστερά ή κεντροαριστερά.
Ενός ιστορικού ρεύματος της κεντροαριστεράς που συντρίβεται ανάμεσα στις μυλόπετρες μιας συγκυριακής, ακραίας και χωρίς ιδεολογικό προσδιορισμό πόλωσης..Διαβάστε περισσότερα..

Η Κεντροαριστερά κοινωνικό αίτημα
Παύλος Αθανασόπουλος, 06/12/2013

Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων, επιθυμούν την δημιουργία ενός ενδιάμεσου πόλου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, από όλες τις κεντροαριστερές δυνάμεις. Ένα σημαντικό ποσοστό δε αυτών, της τάξης άνω του 20%, δηλώνει ότι θα ψηφίσει έναν τέτοιο φορέα.
.Διαβάστε περισσότερα..

Η κεντροαριστερά και η ανεκπροσώπητη κοινωνική πλειοψηφία.
Πασχάλης Αγανίδης, Εφημερίδα των Συντακτών, 5.12.2013

Μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, κάνοντας ένα άλμα προς τα πίσω; Διατρέχουμε τον κίνδυνο μίας ιστορικής αντίφασης, μίας δομικής πολιτικής και κοινωνικής ανισορροπίας, που υπονομεύει τις προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης και καταρρακώνει τις προσδοκίες. Το συλλογικό αίτημα για το τέλος της κρίσης με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και ριζοσπαστικής αναδιανομής ευκαιριών είναι ασυμβίβαστο με την διαμορφούμενη πολιτική γεωγραφία που εσωτερικεύει, αναπαράγει και αντανακλά τις παραλυτικές συνθήκες της κρίσης..Διαβάστε περισσότερα..

Η ΕΛΙΑ και ο αλυτρωτισμός της πολιτικής μας
Νίκος Γκιώνης, 04/12/2013

Ο αλυτρωτισμός είναι μια δόκιμη λέξη της ελληνικής, που αποδίδει την λυσιτελή διεκδίκηση δικαίων και δικαιωμάτων, κατά κανόνα, θεμιτών, από τον διεκδικούντα. Με μιαν υποσημείωση: Την ύπαρξη ισχυρότερων και περισσότερων συμμάχων στο πλευρό σου, απ’ όσους έχει ο αντίπαλος.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Κ. Σημίτης..Διαβάστε περισσότερα..

Η κεντροαριστερά, ο Καρλ Σμιτ και ο Νορμπέρτο Μπόμπιο
Πέτρος Παπασαραντόπουλος, 04/12/2013

Ύστερα από 32 χρόνια κομματικής αγρανάπαυσης, αποφάσισα να συμμετάσχω ενεργά στις διαδικασίες της κίνησης των 58. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας τι με οδήγησε σε αυτή την απόφαση και τι προσδοκώ από αυτήν την κίνηση. Ο κύριος και βασικός λόγος είναι ότι πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, έχουμε μπροστά μας ένα κείμενο πολιτικών πεποιθήσεων.. Διαβάστε περισσότερα..

Μας χρειάζεται η κεντροαριστερά;
Σπύρος Δανέλλης, 08/12/2013

«Ποιο είναι το μεγαλύτερο τίμημα της κρίσης στην Ελλάδα σήμερα;» με ρώτησε Ιταλός δημοσιογράφος σε πρόσφατη συζήτηση για την κατάσταση στην Ευρώπη εν όψει των ευρωεκλογών. «Μα, η αίσθηση από πλευράς κοινωνίας της ήττας, της παραίτησης. Η κατάρρευση της αυτοπεποίθησης», απάντησα. Τώρα περισσότερο από ποτέ η κοινωνία έχει ανάγκη έμπνευσης, οράματος. Μέσα στην παραζάλη της, την οργή, την απόγνωση, τη σύγχυση και παρά την ακραία μισαλλοδοξία που εκπέμπεται από το δημόσιο «διάλογο».. Διαβάστε περισσότερα..

Επαναθεμελίωση της Κεντροαριστεράς !
Θόδωρος Τσίκας, Το Βήμα 2/12/2013

Ολοένα και περισσότερο κερδίζει έδαφος η άποψη ότι, είναι αναγκαίο να οδηγηθούμε στην απαρχή διεργασιών βαθιάς αναμόχλευσης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, της ανανεωμένης σοσιαλδημοκρατίας και της ευρωπαϊστικής Κεντροαριστεράς. Στην εκκίνηση μιας διαδικασίας επανιδρυτικού χαρακτήρα, ανασύστασης και ανασύνταξης των σύγχρονων προοδευτικών δυνάμεων της χώρας σε νέα βάση..Διαβάστε περισσότερα..

Για μια ρηξικέλευθη μετριοπάθεια
Αγγέλα Καστρινάκη Το Βήμα, 20.10.2013

Πώς μπορεί να προκύψει όραμα από τη μετριοπάθεια; Πώς μπορεί η φωνή της λογικής να αναποδογυρίσει τον κόσμο που ξέρουμε; Η έμπνευση προκύπτει συνήθως από τον αέρα της ανατροπής. Μπορούμε άραγε να προκαλέσουμε μια επανάσταση της χαμηλής φωνής; Μπορούμε να υψώσουμε τη χαμηλή φωνή και να την κάνουμε κίνημα;..Διαβάστε περισσότερα..



Επίσης δείτε

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ SANDRO GOZI ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ» ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ 58» ΚΑΙ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ EBERT ΣΤΙΣ 14.12.2013

Η Ελληνική «Ελιά» μπορεί να γίνει η πραγματική διέξοδος για το ξεπέρασμα της σημερινής πολιτικής κρίσης. Ακόμη καλύτερα: οφείλει να γίνει η σωστή λύση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους συντηρητικούς να διατηρήσουν τη λιτότητα, ούτε στα εξτρεμιστικά και λαϊκίστικα κόμματα να βρίσκονται στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Πρέπει να καταλάβουμε τη σκηνή, να αντικαταστήσουμε τη σοσιαλδημοκρατία χωρίς να απορρίψουμε ότι καλό έκανε.

Η Ιταλική Ελιά ήταν μια απίστευτη πολιτική έμπνευση που έφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας τις προοδευτικές δυνάμεις στην εξουσία. Η μεγάλη καινοτομία έγκειται στο ότι επιχείρησε να προωθήσει και να συνενώσει μια μεταρρυθμιστική συμμαχία η οποία μπορούσε όχι μόνο να οδηγήσει την κεντροαριστερά στην εκλογική νίκη, αλλά και να αποτελέσει την μελλοντική πρόκληση για οτιδήποτε προοδευτικό στο μέλλον.
Η μεγάλη φιλοδοξία της Ελιάς ήταν να να συνδέσει την μετακομμουνιστική παράδοση με την παράδοση των καθολικών και των φιλελευθέρων, αλλά ταυτόχρονα να συμπεριλάβει νέες εκφάνσεις κομμάτων και κινημάτων όπως οι Πράσινοι και τα κοινωνικά κινήματα. Η Ελιά δεν ήταν μόνο το άθροισμα των επιμέρους μερών, αλλά και η προσπάθεια να έρθει στην εξουσία μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θα οδηγούσε την Ιταλία στο κοινό Ευρωπαϊκό νόμισμα.
Η μεγάλη ελπίδα της Ελιάς - που δεν ήταν αποδεκτή από όλους τους επαγγελματίες πολιτικούς - ήταν να ανοίξουν οι πόρτες της πολιτικής στην κοινωνία των πολιτών. Και το κατάφερε. Άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ τους ασχοληθεί με την πολιτική έφτιαξαν επιτροπές, οργάνωσαν συναντήσεις, μπήκαν στη μάχη.
Ένα μεγάλο δίδαγμα από την εμπειρία της Ελιάς είναι να μην αλλάζεις το δρόμο σου. Αν ξεκινήσει και στην Ελλάδα αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα, μη γυρίστε πίσω. Όταν η Ιταλική κεντρο-αριστερά αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Πρόντι με τον Ντ' Αλέμα για πρωθυπουργό το 1998, χάσαμε την επαφή με τον κόσμο, μένοντας στην εσωστρέφεια του πολιτικού μικρόκοσμου αντί να χτίσουμε καινούργιους δεσμούς με τους ψηφοφόρους. Δεν γίνεται η Ελιά να κερδίζει τις εκλογές και τα κόμματα να κυβερνούν. Η Ελιά δεν είναι ένα είδος πολιτικού καρτέλ, πρέπει να ειδωθεί ως ένας νέος πρωταγωνιστής. Δεν απορρίπτει τα κόμματα αλλά είναι κάτι περισσότερο: είναι ο πολιτικός χώρος όπου κάθε προοδευτικός πολίτης μορεί να συναντήσει τους άλλους ανεξάρτητα από την προσωπική πολιτική ιστορία του καθενός.
Το Δημοκρατικό Κόμμα που διαδέχτηκε την Ελιά, ιδρύθηκε το 2007 από τους Αριστερούς Δημοκράτες και τους καθολικούς φιλελεύθερους δημοκράτες (Μαργαρίτα). Ήταν η σωστή πολιτική επιλογή, ακόμα κι αν ήρθε αργά. Θάπρεπε να έχουμε ιδρύσει το Δημοκρατικό Κόμμα δέκα χρόνια νωρίτερα, αμέσως μετά τη γέννηση της Ελιάς.
Η καθιέρωση της καθολικής ψηφοφορίας ήταν μια κίνηση καθοριστική. Στο διάστημα ανάμεσα στο 2007 και το 2013 στις ψηφοφορίες για την ανάδειξη της ηγεσίας δεν συμμετείχαν ποτέ λιγότεροι από 3 εκ. ψηφοφόροι. Η καθολική ψηφοφορία ήταν ανοιχτή σε όλους τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς και όχι μόνο στα μέλη του Δημοκρατικούς Κόμματος.
Η καθολική ψηφοφορία δεν είναι μόνο ένα χρήσιμο εργαλείο γιατί επιτρέπει στον κόσμο να αποφασίζει και να συμμετέχει. Στην περίπτωσή μας έγιναν ένας διακεκριμένος τρόπς ζωής για το ΔΚ και το τελευταίο διάστημα και άλλα πολιτικά κόμματα άρχισαν να σκέφτονται το ίδιο.
Μπορούμε να συμβάλουμε στο Ελληνικό σχέδιο της κεντροαριστεράς και να δουλέψουμε μαζί. Η Ελλάδα χρειάζεται απαραίτητα ένα νέο πολιτικό υποκείμενο ικανό να ανταγωνιστεί την κεντροδεξιά και να πάει πέρα από την παλαιο-αριστερή εμπειρία. Μαζί μπορούμε να σχεδιάσουμε μια νέα Ευρώπη, βασισμένη στους πολίτες και όχι στους τεχνοκράτες. Μαζί μπορούμε να γίνουμε μάρτυρες της δημιουργίας μιας νέας εποχής για τις δημοκρατικές δυνάμεις. Εναπόκειται σε σας να φυτέψετε το πρώτο δέντρο της Ελιάς. Εξάλλου είμαστε όλοι Μεσόγειοι. Το Ελληνικό έδαφος είναι πρόσφορο.

Απόδοση: Η.Ε

Σημ. Το Δημοκρατικό Κόμμα (Partito Democratico, (PD)) ιδρύθηκε στις 14.10.2007 μέσω ανοιχτών εκλογών που διενεργήθηκαν για την εκλογή του γενικού γραμματέα του κόμματος και Συντακτικής Συνέλευσης. Αποτελεί συνέχεια του συνασπισμού της Ελιάς, που δημιούργηθηκε το 1995 από ένα σύνολο κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας, χριστιανοδημοκρατών, οικολόγων και φιλελευθέρων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου