Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Το Γεωπάρκο της Λέσβου

Ενσωματωμένη εικόνα 2


Ενσωματωμένη εικόνα 3


Στο Γεωπάρκο της Λέσβου αφιερωμένη η εκδήλωση της βασιλόπιτας της εκδήλωσης του Συλλόγου Μυτιληνιών Πετρούπολης «ο Θεόφιλος».

Στο κατάμεστο με αρκετούς ορθίους Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης, έγινε η εθιμική εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας του Πολιτιστικού συλλόγου Μυτιληνιών Πετρούπολης «ο Θεόφιλος».

Ήταν άλλη μια επιτυχημένη και άψογα οργανωμένη πολιτιστική εκδήλωση που ψυχαγώγησε, συγκίνησε και ενημέρωσε, σχετικά με το σπουδαίο γεγονός της επιλογής και ανακήρυξης ολόκληρου του νησιού μας σε Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO.

Παρευρέθησαν:

Ο Δήμαρχος της Λέσβου κ. Βουνάτσος Δημήτρης, ο Αντιδήμαρχος Λέσβου κ. Βατός, οι Αντιδήμαρχοι Πετρούπολης Πολιτισμού κ. Πουλογιαννοπούλου Βάσω, Παιδείας κ. Κανέλλη Ρούλα, ο πρώην Δήμαρχος Πετρούπολης κ. Βλάχος Στέφανος, ο συγγραφέας κ. Νικορέτζος Δημήτρης, ο Επίτιμος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Μαρκής Βασίλειος, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι συλλόγων.

Μηνύματα με επαινετικά σχόλια για το φετινό ημερολόγιο και τη δράση του συλλόγου έστειλαν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Γιακαλής Νάσος, ο Βουλευτής Λέσβου κ. Σιφουνάκης Νίκος και ο συγγραφέας κ. Τάκης Χατζηαναγνώστου.

Επαινετικοί για την πολύμορφη δράση του συλλόγου ήταν και στους χαιρετισμούς που απεύθυναν ο Δήμαρχος Λέσβου, οι τοπικές αρχές της Πετρούπολης και ο κ. Νικορέτζος.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιτας, η παρέα τραγουδιού του συλλόγου «Νοστωδία» και οι μουσικοί – δάσκαλοι και μαθητές του νεοσύστατου τμήματος εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, τραγούδησαν βυζαντινά και νεότερα κάλαντα, τραγούδια του νησιού μας και σύγχρονα έντεχνα.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Χιωτέλλης Αχιλλέας αναφέρθηκε στους στόχους του συλλόγου και διαβεβαίωσε τα μέλη και τους φίλους, πως στο πείσμα των καιρών, ο σύλλογος θα αναζητά εκείνες τις συλλογικές δράσεις που θα κηρύττουν το Πολιτιστικό μεγαλείο και θα τραγουδούν τις παραδόσεις και τις αρετές του λαού του νησιού μας.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το φετινό ημερολόγιο που έχει τον τίτλο : Λέσβος της Φύσης και του Πολιτισμού στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO με εικόνες από τους πανέμορφους γεώτοπους, το απολιθωμένο δάσος, τους υγροβιότοπους και τους πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.

Διαβάστηκε ένα μεστό και περιεκτικό κείμενο του Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου καθηγητή κ. Ζούρου Νίκου. Στο κείμενο του κ. Καθηγητή μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι: «η ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων είναι μια μοναδική ευκαιρία για όλους μας ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρονται, να αναδειχτεί η μοναδική ταυτότητα της Λέσβου, να δημιουργηθούν σημαντικές υποδομές, να αναπτυχθούν ειδικές μορφές τουρισμού, να ενισχυθεί η απασχόληση, να ενισχυθεί η παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων ποιότητας, να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των κατοίκων της και να ενισχυθεί η βιώσιμη τοπική ανάπτυξη».

Τέλος προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του BBC «Η λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη» σε πρώτη δημόσια προβολή στην Ελλάδα με ελληνικούς υπότιτλους που πρόσθεσε ο σύλλογος μας.

Το ντοκιμαντέρ παρουσίαζε πανέμορφες εικόνες από τον υγροβιότοπο του κόλπου Καλλονής και από το απολιθωμένο δάσος και έκανε αναφορά στο μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη που μελετώντας την πανίδα της περιοχής θεμελίωσε την επιστήμη της βιολογίας.

Στο τέλος ακολούθησε κέρασμα με παραδοσιακά γλυκά και επίσημοι και απλοί άνθρωποι συνεχάρησαν το Δ.Σ. του συλλόγο, που για άλλη μια φορά, με αφορμή την εθιμική εκδήλωση της βασιλόπιτας, διοργάνωσε μια άψογη πολιτιστική εκδήλωση, που στόχο είχε να προβάλει τον πολιτισμό και την ομορφιά του νησιού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου