Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Μερικές αλήθειες για τους “58″ και η ανάγκη για άμεση δράση

vernikos

Του Γιώργου Βερνίκου,

´Οσοι απο μας ξεκίνησαν για να λειτουργήσουμε σαν καταλύτες για την δημιουργία ενός ενωτικού σχήματος στον χώρο της κεντροαριστεράς χωρίς να θέλουμε ούτε εμείς να γίνουμε αλλο ενα κόμμα ουτε να ζητάμε την διάλυση αλλων κομμάτων είχαμε συνείδηςη των δυσκολιών που θα αντιμετωπίζαμε.
Τις βασικές μας θέσεις γιατί κάνουμε την προσπάθεια τις διτυπώσαμε στο αρχικό μας κείμενο που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και αναπτέρωςε ελπίδες για μια αξιοπρεπή εμφάνιςη του χώρου μας.
Σήμερα είμαστε σε μια καμπή. Ειναι αλήθεια οτι το εγχείρημα μας, απο την στιγμή που ανταποκρίθηκε θετικά το ΠΑΣΟΚ και ο Προεδρος του Βαγγέλης Βενιζέλος,
θα είχε άλλη προοπτικη αν το σύνολο της ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης αντιμετώπιζαν και αυτοί θετικά το εγχείρημα. Αυτό αυτή την στιγμή δεν ισχύει, οπότε έχουμε μεγάλη ευθύνη να προχωρήσουμε πολύ προσεκτικά και με μεγαλο σεβασμό με όλους εκείνους που προσπαθούν να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή απήχηςη η προσπαθεια μας.
Τα μεχρι σήμερα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι η πρωτοβουλία μας έχει πολύ μεγάλη απήχηση στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, όπου οι δυο στους τρεις δηλώνουν πως πιστεύουν σε αυτήν, ισχυρή απήχηση στους ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ και σοβαρές δυνατότητες απήχησης σε τμήμα ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.Η συσπείρωςη του ΠΑΣΟΚ απο 40% σε όσους το ψήφιςαν μπορει να υπερβει το 60% και το κυριοτερο: η δεξαμενη των ψηφοφορων που απευθυνόμαςτε είναι πολύ μεγάλη, οπως καταγράφεται απο επανειλημένες δημοσκοπίσεις.

Η σχέση ΠΑΣΟΚ – “58″ειναι πράγματι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Εναι γεγονός οτι το ΠΑΣΟΚ, ως “κορμός”, προσδίδει οργανωτική ισχύ. Αλλά το βασικό ζητούμενο είναι να δίνεται η ευκαιρία και στο ίδιο να μιλάει πολιτικά, χωρίς να χρειάζεται να απολογείται και να αναδεικνύεται το συγκριτικό πλεονέκτημα της προοδευτικής κατεύθυνσης, με την διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας ώστε να διευρυνουμε συνέχεια την απήχηση μας. Οχι για μας η για οποιονδήποτε άλλον αλλά γιατί εμείς πειστεύουμε ότι αυτό ειναι καλό για τη χώρα.
Πρέπει να κινηθούμε πλέον με πιο γρήγορους ρυθμούς, χωρις να χάσουμε την αίσθηση ότι, ανάλογα με την πειστικότητα των πρωτοβουλιών μας, το ποσοστό της απήχησής μας εχει πολύ μεγάλη διακύμανση. Ειναι ιδιαίτερα θετικό ότι συμφωνήσαμε να υπάρχει στην παράταξη όνομα “ομπρέλα” και είναι ακόμα πιο
σημαντικό, που εχουμε συμφωνήσει να προωθούνται με πειστικότητα πρόσωπα που ενώνουν και ανανεώνουν τον χώρο.
Οι Ευρωεκλογές ειναι μια πρώτη δοκιμασία και τα ονόματα του ψηφοδελτίου θα πρέπει να εκπέμπουν ισχυρό συμβολισμό. Αντιλαμβάνομαι οτι μπορούν να υπάρξουν οριακές περιπτώσεις προσώπων που δεν θα “εντασονται” με σαφήνεια σε κάποια “κατηγορία” ή να υπάρχουν και αντίθετες απόψεις για το τελικό θετικό ή αρνητικό όφελος της συμμετοχής τους. Η διακριτική στάση απο ορισμένα προβεβλημένα πρόσωπα ώστε να βοηθήσουν είναι χρήσιμη, οπως χρήσιμο ειναι η συζήτηςη για μηχανισμούς ,ακροατήρια και προσβάσεις σε ΜΜΕ, πραγματα συνηθη και πολλές φορές απαραίτητα στην καθημερινή πολιτική, να μη δώσουν τον τόνο.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, σε κάθε περίπτωση, ειναι πιο προνομιακός μας χώρος να εκφράςουμε στην πράξη πως εννοούμε την αποκέντρωση ,τη λαική συμμετοχή, την ενότητα, την αξιοκρατία και την ανανέωση.
Η προσπάθεια μας πρέπει το συντομότερο να λάβει πιο συγκεκριμένη μορφή, με όνομα και σχήμα, με τέτοιο τρόπο, ώςτε και να αρχίςει να προσμετράται δημοσκοπικά αλλά και με προτάσεις για την Ευρώπη, το κράτος, την δημόςια διοίκηση, την κοινωνική αλληλεγγύη, την οικονομία ,την επιχειρηματικότητα.
Ο Γιωργος Βερνικος είναι μέλος συντονιστικής γραμματείας των “58″

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου