Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ρευστό ακόμα το πολιτικό σκηνικό στο Δήμο Πετρούπολης. Θα υπάρξει πέμπτος, αντισυμβατικός συνδυασμός;


Μπήκαμε για τα καλά στην περίοδο της θερινής ραστώνης, σε λίγο αρχίζουν τα «μπάνια του λαού» και το πολιτικό σκηνικό δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πλήρως. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ραθυμία που χαρακτηρίζει όλους τους υπό διαμόρφωση συνδυασμούς κατατείνει στο συμπέρασμα ότι το σκηνικό θα διαμορφωθεί οριστικά μετά τον Αύγουστο. 

Εν αναμονή των «σπουδαίων» ας δούμε τι έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

            1. Στην παράταξη του σημερινού Δημάρχου είναι σαφής η επιθυμία του Σ. Βλάχου να διεκδικήσει και τρίτη τετραετία. Η μετάλλαξη του πάλαι ποτέ ευρωκομουνιστή σε εραστή των θώκων της εξουσίας ολοκληρώθηκε στην δεύτερη τετραετία. Από την εποχή των ύμνων στις δημοκρατικές διαδικασίες και στην ανάγκη συμμετοχής του πολίτη πέρασε χωρίς ενδοιασμούς στην καθεστωτική αντίληψη «όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εχθρός της δημοκρατίας», συνεπώς πρέπει να εξοντωθεί πολιτικά και ηθικά με κάθε μέσο. Ο ΣΒ γνωρίζει καλά ότι δεν είναι το πρότυπο του επιτυχημένου Δημάρχου με βάση την παραγωγή έργου. Διαισθάνεται ότι οι μακέτες δεν αρκούν για να κερδίσει το εκλογικό σώμα. Το κλειδί για την παραμονή του στον θώκο βρίσκεται λοιπόν στις ομπρέλες που μπορούν να του προσφέρουν οι κομματικοί μηχανισμοί. Έχει ζητήσει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ προφανώς για να περιορίσει τις διαρροές προς την πλευρά του Δ. Ταλιούρα. Είναι πιθανόν όμως να μην ικανοποιηθεί το αίτημα του. Στην Νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ λχ, επικράτησε λογική «ουδετερότητας» προς αποφυγή εμφυλίου σπαραγμού και με το βλέμμα στραμμένο στον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στην εισήγηση της Νομαρχιακής Επιτροπής, η ισχνή παραγωγή έργου ήταν ένας επιπρόσθετος λόγος για να μην τοποθετηθεί θετικά υπέρ την νέας υποψηφιότητας του ΣΒ.
            Από την άλλη πλευρά ο εναγκαλισμός με το κυβερνών κόμμα δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στην σχέση του ΣΒ με τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο χώρος αυτός έχει διακηρυγμένη θέση κατά των συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα έχει μετατεθεί στην δημοτική παράταξη «Ανήσυχη Πόλη» που όμως βρίσκεται σε αδυναμία να συνέλθει και να πάρει αποφάσεις. Σχεδόν κάθε βδομάδα συγκαλούν στην παράταξη σε ολομέλεια χωρίς επιτυχία μέχρι και σήμερα.
            Τέλος, στην ίδια λογική εξασφάλισης «πολιτικής ομπρέλας» κάθε δυνατού χρώματος, ο ΣΒ προσπαθεί να εξασφαλίσει με ένα τρόπο στήριξη από τους «Οικολόγους – Πράσινους»

            2.Στην πλευρά της Δημ. Συνεργασίας ( παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ), φαίνεται ότι κατέληξαν στον επικεφαλής που διαδέχεται τον Γιώργο Γιώγο. Αν και καθυστερεί η επίσημη ανακοίνωση, όλα δείχνουν ότι ο Θωμάς Κοτσαμπάς θα βρεθεί να ηγείται του εκλογικού συνδυασμού της Δ.Σ. Από διάφορες πλευρές διατυπώνεται η άποψη ότι η συγκεκριμένη επιλογή είναι η καλύτερη δυνατή δεδομένης της απόφασης του ΚΚΕ να στηρίξει πρόσωπο που να ανήκει στο «κόμμα». Το ερώτημα είναι αν το ψηφοδέλτιο που θα συγκροτηθεί θα είναι ανοιχτό σε συνεργαζόμενες προσωπικότητες ώστε να μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την εκλογική επιτυχία ή θα είναι στενά κομματικό με τον προφανή κίνδυνο η παράταξη που ιστορικά έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο να οδηγηθεί σε θέση «παρατηρητή» των εξελίξεων.

            3.Στην παράταξη Ταλιούρα καταγράφηκε μάλλον μια υποτονική συνέχεια μετά το σχετικά εντυπωσιακό πρώτο βήμα μετά την συγκέντρωση του Μαρτίου στο πνευματικό κέντρο. Πλήγμα στην εικόνα του υποψήφιου δημάρχου αποτέλεσε το θέμα που δημιουργήθηκε με την δημοσίευση υπογραφών στήριξης από πρόσωπα που δηλώνουν άγνοια.
            4.Ασαφής είναι ακόμα η εικόνα στο χώρο της συντηρητικής παράταξης. Ο Θ. Σκαλιστήρας δεν έχει πάρει δημόσιες πρωτοβουλίες εκτός από την παρέμβασή του στην δημόσια συζήτηση, που οργανώθηκε στις αρχές Ιουνίου από το «ΠΟΚΙΛΟ».
            Αδιευκρίνιστη παραμένει ακόμα η πηγή που κυκλοφόρησε την πληροφορία ότι ο Θ. Βούρδας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για νε είναι υποψήφιος δήμαρχος από την πλευρά του κόμματός του. Ο ίδιος ο Θ.Β διαψεύδει τις πληροφορίες αυτές και δηλώνει άγνοια και προβληματισμό για την σκοπιμότητα αυτής της «διαρροής».
            5. Διάχυτη, τέλος είναι η πεποίθηση ότι υπάρχει η αναγκαιότητα για την συγκρότηση ενός μη παραδοσιακού ψηφοδελτίου, ενός ακόμα συνδυασμού που θα επιχειρούσε να διατυπώσει ριζοσπαστικό και όχι ξύλινο λόγο, επιχειρώντας τομές στο τοπικό πολιτικό σύστημα, που έχει «κλείσει το κύκλο του» έχοντας μετεξελιχθεί σε μηχανισμό διαχείρισης και νομής της εξουσίας. Το γεγονός ότι το κενό αυτό δεν έχει ήδη καλυφθεί, οφείλεται στην απόλυτη κυριαρχία των κομματικών σχηματισμών και την συνακόλουθη απουσία του κοινωνικού παράγοντα στις πολιτικές διεργασίες. Εννοείται φυσικά, ότι η ευθύνη για το γεγονός αυτό δεν βαρύνει μόνο τα κόμματα, αλλά και τους πολίτες, που με την αποστασιοποίησή τους έχουν εκχωρήσει τα δικαιώματα των πολλών στους λίγους.

16 σχόλια:

  1. Τι λετε κε Μχαλοπουλε;
    αντισυμβατικος συνδυασμος και τα γνωστα;
    Η πολη βουλιαζει. Η λυση ειναι Μια.
    Την ξερετε.
    Πιαστε τον απ τον γιακα. Τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιαστε τον απ τον γιακα. Τωρα.

    Να πιάσω ποιόν βρε φιλαράκο, και τιο να τον κάνω;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το τι να τον κανω,αντιληπτο. Δεν ξερεις.
    Το ποιον... τι να σου πω. Νομιζα οτι υπαρχει καποιος, μπορει... να κανω λαθος.
    Αλλα το φιλαρακο κατι λεει δεν νομιζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aν δεν μιλούσες με γρίφους ίσως κάτι να καταλάβαινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχετε δικιο κε Μιχαλοπουλε,και σας παρακαλω να με συγχωρησετε.
    Ο βαθυτατος ορθολογισμος στη σκεψη, ομως με οδηγησε σε εκφραστικα αδιεξοδα με αποτελεσμα
    να ολισθησω στον συμβολισμο για να μπορεσω να μιλησω για την απεραντοσυνη της ανθρωπινης υπαρξης. Ετσι, για παραδειγμα, στον Τιτλο
    ,ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, εγω διαβαζω:
    ,Δια της Αναρχιας η Ταξις, βλεποντας το Α και το Ο με διαφορετικο χρωμα. Και μ΄αρεσει. Διαβαζω ομως το κειμενο της κας Φιντζου και δυστυχως βλεπω οτι δεν ειναι παρα το κειμενο ενος ανθρωπου που ΔΕΝ εχει να πει ΤΙΠΟΤΑ... εκτος απο το οτι θελει να γινει δημαρχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Η πολη βουλιαζει. Η λυση ειναι Μια.

    Ονόμασε την για να συνεννοηθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την ονομασατε εσεις κε Μιχαλοπουλε,στο αλλο σχολιο.
    Ναι εννοω την Δημοκρατικη Συνεργασια.
    Αμφιβαλει κανεις για την εντιμοτητα και το ηθος του κυριου Γιωγου;
    Για την ακαματη προσπαθεια του να νικοκυρεψει τον Δημο;
    Για την ειλικρινη αυτοκριτικη που εκανε για τα ανοιγματα που επρεπε να γινουν και δεν εγιναν;
    Αμφιβαλει κανεις οτι ενα μεγαλο μερος του κοσμου
    ειναι μαζιτου;
    Οτι ΤΩΡΑ απαλαγμενος απο τα βαριδια του ανναγενημενου Σταλινισμου(μετα το τελευταιο συνεδριο) θα κινηθει οπως δεν μπορουσε να κινηθει μεχρι τωρα;
    Η Αγαπη και η εκτιμηση που εχει πολυς κοσμος για
    τον εξαιρετο και το ιδιο ικανο κο Θωμα Κοτσαμπα
    που ομως ειναι νεος αγνωστος και το χειροτερο
    δεμενος με το ΚΚΕ , ειναι αρκετα για να αφησουμε να βουλιαξει ακομα περισσοτερο η πολη ;
    Ας αφησουμε Το ΚΚΕ να μετραει ακαταπαυστα τους
    Ε π ι ζ ω ν τ ε ς κε Γιωγο.
    Ο δικος σας δρομος ειναι αλλος.
    ΑΛΛΟΣ .
    Και αν δεν τον ακολουθησετε τωρα θα χαθειτε στον Λαβυρινθο των λογων και των σκεψεων
    και μαζι με σας το μελλον των κατοικων
    αυτης της πολης.
    Υ.Γ. Νομιζω οτι ειναι φανερο οτι μιλαω για μια συλλογικη προσπαθεια ανθρωπων που θελουν και μπορουν σ αυτην την πολη. Και ειναι γνωστοι.
    Αν με πιεσει παλι ο κος Μιχαλοπουλος θα αρχισω
    να αραδιαζω ονοματα.
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μια διευκρινηση.... ο πενθιμος ηλιας εγραψε:

    Η Αγαπη και η εκτιμηση που εχει πολυς κοσμος για
    τον εξαιρετο και το ιδιο ικανο κο Θωμα Κοτσαμπα
    που ομως ειναι νεος αγνωστος και το χειροτερο
    δεμενος με το ΚΚΕ , ειναι αρκετα για να αφησουμε να βουλιαξει ακομα περισσοτερο η πολη ;

    Αν βγει η ΛΑικη Συσπειρωση θα βουλιαξει η Πετρούπολη?????
    Θελω να πω στον πενθιμο Ηλία οτι ο κομμουνιστης Δημαρχος Παξιμαδας που ηταν και αυτος δεμενος χειροποδαρα στο αρμα ΚΚΕ αλλα και ο συνεχιστης του Γιωργος γιωγος εφτιαξαν καλους αγωγους αποχετευσης και μη φοβατε...Τους εφτιαξαν μαλιστα χωρις να χρεωσουν τους πολιτες... Να κοιματε ησυχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητε Dimos ...Αν βγει η λαικη συσπειρωση
    και προπαντος αν εκλεγει ο κος Κοτσαμπας η πολη αναμφιβολα θα ακολουθησει ΑΝΟΔΙΚΗ πορεια.
    Πλην ομως ειναι φανερο οτι το ΚΚΕ Κανει ΟΤΙ
    μπορει για να ΜΗΝ παρει ΚΑΝΕΝΑ Δημο, και εχει
    τους λογους του.
    Ελπιζω να διαψευστουν οι προσδοκιες του Περισσου και οι δικες μου υποθεσεις και να γλυτωσει αυτη η πολη απο αλλα 4 χρονια κατασπαταλησης του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ χτηματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οψομεθα....... ελπιζω να διαψευστεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @"Υ.Γ. Νομιζω οτι ειναι φανερο οτι μιλαω για μια συλλογικη προσπαθεια ανθρωπων που θελουν και μπορουν σ αυτην την πολη. Και ειναι γνωστοι.
    Αν με πιεσει παλι ο κος Μιχαλοπουλος θα αρχισω
    να αραδιαζω ονοματα.
    Ευχαριστω. "

    Δεν σε πιέζω Ηλία γιατί αυτό το στοίχημα έχει πλέον χαθεί. Οι λόγοι είναι πολλοί ή μάλλον η ευθύνη γιαυτό βαραίνει πολλούς, κυρίως όμως η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι η ιδέα των συλλογικών προσπαθειών χωρίς την κυρίαρχη ανάμιξη (χειραγώγηση) των κομματκών μηχανισμών, δν συναντά πλέον υποστηρικτές. Δυστυχώς το αναποτελεσματικό μοντέλλο του ΣΥΡΙΖΑ, η προσπάθεια δηλαδή να φτάσουμε σε ενιαία δράση διατηρώντας ή και δημιουργώντας αναρίθμητες συνιστώσες που κάθε μια από αυτές διεκδικεί την μοναδική επανασατική αλήθεια, έχει εδραιωθεί παντού. Μεγάλα "μαγαζιά", μικρότερα, μικροσκοπικά όλοι δυστυχώς κερδοσκοπούν πάνω στην κρίση την ώρα που οι πολλοί υποφέρουν από αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ασφαλως συμφωνω μαζι σου αγαπητε Γιαννη.
    Ομως ας μην παραδοθουμε απο τωρα στους εσχατους.

    Τι θα ΄λεγες, ανεξαρτητα απο τον συνδιασμο που προτιμα ο καθενας, να μην σταυρωθει κανενα ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ!!!

    Νομιζω οτι ειναι μια αρχη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @@@Τι θα ΄λεγες, ανεξαρτητα απο τον συνδιασμο που προτιμα ο καθενας, να μην σταυρωθει κανενα ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ!!!@@@@@

    αρα αν καταλαβα καλα για ολα φταινει τα κομματικα μελη και οι συνδικαλιστες????? ανεξαρτητως κομματος???? ωρε μπραβο αντιληψη.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για να αγανακτεις ετσι φιλε dimos φαινεται οτιεισαι ανθρωπος με καλη προθεση.
    Πολυ πιθανον να εισαι και κατω απο 35,η μελος κομματος η συνδικαλιστης η και τα 3 μαζι.

    Ομως καλε μου φιλε υπερασπισου το δικαιωμα μου να λεω την αποψη μου.

    Φαντασου πως θα σου φαινοταν αν σου ελεγε καποιος: Ψηφιζεις ΚΚΕ; ωρε μπραβο αντιληψη.....

    Να εισαι καλα και να μην δεις ποτε να προδιδουν και να ποδοπατουν τα ονειρα και τις προσδοκιες σου.

    Και μην ανησυχεις μονοι μας διαβαζουμε ο ενας τον αλλον, ειδες να κρυωσει κανενος το αυτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ειμαι κατοικος πετρούπολης , 37 ετων συμμετεχω στο σωματειο μου . Εχω 2 παιδια πληρωνω κοινοχρηστα 100 ευρω απο τα οποια 35 δεη και 65 δημ τελη. Δεν μπορω να δεχτω οτι οι συνδικαλιστες και τα μελη του ΚΚΕ και των αλλων μικρων κομματων εχουν τις ιδιες ευθυνες με τους συνδικαλιστες και τα μελη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αν μπορεις να με πεισεις για το αντιθετο καντο. Εσυ τους βάζεις ολους στο ιδιο καζανι λες και ειναι λυση να ψηφισεις ΠΑΣΟΚ αλλα οχι τους συνδικαλιστες του ΠΑΣΟΚ...Αν ημουν μελος η συνδικαλιστης του ΚΚΕ δεν θα ειχα κανενα προβλημα να στο πω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το πασοκ μου εκοψε 3600 ευρω το χρονο. Εκρινε οτι δεν πρεπει να παρω αυξηση για 3 χρονια. Οι συνδικαλιστες του υπογραψαν και συμφωνησαν με αυτο. Το Πασοκ πεταξε εξω απο την διεκδικηση μιας θεσης στην εκπαιδευση της γυναικας μου αφου κατηργησε την επετηριδα. Μου στερησε εμενα την δυνατοτητα μεταπτυχιακου αφου εβαλε διδακτρα και δεν ειχα τετοια δυνατοτητα. μπορω να σου αναφερω και αλλα...... Εσενα τι σου εκανε το ΚΚΕ ωστε να με πεισεις οτι φταινε το ιδιο??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή