Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Για την «ανανεωτική» Δημοκρατική αριστερά

Άρθρο της Σώτης Τριανταφύλλου για την Athens Voice, τεύχος: 309 - 07/07/2010.
[...]
Για να δικαιούμαστε μια «κανούργια» (όχι «ανανεωτική», αλλά καινούργια) αριστερά πρέπει, κατ’αρχάς, να την επιζητούμε: ο χρόνος θα δείξει αν η πρωτοβουλία των τεσσάρων βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει κάποια κοινωνική ανάγκη, ή αν πρόκειται για μια απαραίτητη αλλά μάταιη κίνηση αψηφισιάς.
Έτσι κι αλλιώς, το διάβημα άργησε υπερβολικά: ακόμα και το 1968 ήταν ήδη πολύ αργά· η αριστερά έχασε το βήμα της μοντέρνας εποχής· ήδη, από τη δεκαετία του ’30 έπαψε να αποτελεί όχημα κοινωνικής πρωτοπορίας. Στη δεκαετία του ’60 και του ’70, πολλές από τις απαραίτητες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλίες της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροδεξιάς. Η αριστερά εξέπεσε στον αντιδυτικό μηδενισμό και στην ανόητη «πολιτική ορθότητα» που εξελίχθηκε σ’ ένα νέο κατεστημένο. Χωρίς καμιά ενοχή, χωρίς καμιά αυτοσαρκαστική χειρονομία.
Τι πρέπει να γίνει αν θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη και χώρος για ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, «επαναστατικά» μεταρρυθμιστικό κόμμα[...]  Όλο το άρθρο

Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι μία από τις γνωστές ελληνίδες συγγραφείς της σύγχρονης γενιάς λογοτεχνών. Στις 2 Νοεμβρίου 2009 δέχθηκε επίθεση με αβγά από ομάδα επτά αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών, κατά την παρουσίαση του βιβλίου της "Ο χρόνος πάλι". Οι νεαροί της ζήτησαν να αποχωρήσει και να παρουσιάζει τα βιβλία της στο Κολωνάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου