Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Έκλεισαν τις πόρτες των παιδικών σταθμών στην Πετρούπολη

Θωμά ακούς;; 
Εύλογες διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει η απόφαση του Δήμου Πετρούπολης να αποκλείσει από τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς τα παιδιά των οποίων η μητέρα είναι δημόσιος υπάλληλος. Χαρακτηριστική είναι η απορία που δημοσιεύτηκε προ ημερών στο Petroupolis Forums χωρίς να υπάρξει καμία απάντηση από τους αρμόδιους δημοτικούς παράγοντες.
" Γιατί παρακαλώ ο Δήμος μπήκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ περι Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής με 45 στις 50 θέσεις ανά Παιδικό Σταθμό - με αποτέλεσμα να εξαιρούνται όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι???!!!!
Κατά μέσο όρο και σύμφωνα με το επίσημο site του Δήμου οι θέσεις σε κάθε ένα Παιδικό Σταθμό είναι : 50 (εξαιρείται ο ΣΤ΄στη Σκουφά που έχει 70).
Οι 45 από αυτές τις 50 θέσεις - σε κάθε παιδικό σταθμό - μπήκαν στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με (ετεροχρονησμένη) απόφαση του δήμου. Για να κάνει μια μητέρα αίτηση μέσω ΕΣΠΑ δεν πρέπει να είναι τακτικός υπάλληλος δημοσίου, υπάλληλος ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Οπότε μείναν μόνο 5 θέσεις ανά παιδικό σταθμό για τις εξαιρούμενες κατηγορίες. Οι οποίες τελικά και απολύτως λογικα καλύφθηκαν από επανεγγραφές.
Γιατί όμως σε άλλους δήμους πάρθηκε απόφαση να μπούν στο ΕΣΠΑ το μέγιστο 50% των θέσεων του κάθε παιδικού σταθμού? "
Με το ίδιο θέμα ασχολείται και ο εκπαιδευτικός Π. Παλαιοθόδωρος σε άρθρο του με τίτλο "Έχετε απόλυτο δίκιο αλλά…" , φράση που έχει ειπωθεί κατ’ επανάληψιν από υπεύθυνους διαφόρων θέσεων του Δήμου Πετρούπολης σε Μητέρα που διαμαρτύρεται για την κατάφορη αδικία που γίνεται σε βάρος της και κατ’ επέκτασιν  σε όλη την οικογένειά της, με την απόφαση της Δημοτικής αρχής να κατηγοριοποιήσει τους πολίτες όχι με βάση τα μέχρι σήμερα γνωστά και αποδεκτά από όλους μας κριτήρια – που είναι η οικονομική κατάσταση και τα περιουσιακά στοιχεία της κάθε οικογένειας. 


Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό για το προσπεράσει κανείς χωρίς να δώσει μια υπεύθυνη  εξήγηση. Ο αντιδήμαρχος κ. Φιλίππου αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος χρωστούν μια δημόσια τοποθέτηση. Ας διαβάσουν το άρθρο που ακολουθεί και ας πράξουν αναλόγως.



Έχετε απόλυτο δίκιο αλλά…. 
 Ένας γνωστός σε όλους μας στίχος μεγάλου ποιητή μας , που τον έχουμε τραγουδήσει στις κατάλληλες στιγμές-αφού είναι και μελοποιημένος- αποκαλεί τον Ήλιο της δικαιοσύνης
«νοητό». Και είναι βέβαια πολύ ανθρώπινο ( όσο και αν μερικές φορές το απορρίπτουμε )
το ερώτημα : τι να θέλει να πει άραγε αυτός ο Ποιητής ; Γιατί  επί τέλους  νοητός ο Ήλιος
της δικαιοσύνης ; Αφού εμείς είμαστε τόσο δίκαιοι.
Όμως για να μη σας κουράζω και αναρωτιέστε και εσείς τι να θέλει να πεί αυτός ο αρθρογράφος
ας περάσω στο θέμα μας. Η φράση που μέρος της αποτελεί τον τίτλο του άρθρου, έχει
ειπωθεί κατ’ επανάληψιν από υπεύθυνους διαφόρων θέσεων του Δήμου Πετρούπολης
σε Μητέρα που διαμαρτύρεται για την κατάφορη αδικία που γίνεται σε βάρος της και
κατ’ επέκτασιν  σε όλη την οικογένειά της, με την απόφαση της Δημοτικής αρχής να κατηγοριοποιήσει τους πολίτες όχι με βάση τα μέχρι σήμερα γνωστά και αποδεκτά από όλους μας κριτήρια – που είναι η οικονομική κατάσταση και τα περιουσιακά στοιχεία της κάθε οικογένειας, αλλά με βάση κάποια άλλα κριτήρια που έχουν έρθει «άνωθεν» καθ’ υπόδειξιν κάποιων σεβαστών
(κατά την εκτίμηση της ίδιας της δημοτικής αρχής) χορηγών.
Και ασφαλώς έχετε πλέον καταλάβει ότι πρόκειται για την υπόθεση των παιδικών σταθμών.
Η Δημοτική μας αρχή λοιπόν αποφάσισε να δεχτεί κάποια επιδότηση ( προσωπικά δεν με ενδιαφέρει η προέλευσή της γι’ αυτό και δεν έχω φροντίσει να την μάθω, κάτι που θα ήταν πολύ εύκολο)
και να εντάξει στο πρόγραμμά της όλους  τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα  να αποκλειστούν από τους παιδικούς σταθμούς πλήθος παιδιών
των οποίων οι οικογένειες  πληρούν τα προαναφερθέντα αποδεκτά μέχρι σήμερα κριτήρια.
-Έχετε δίκιο κυρία μου αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα  Τι θέλατε, να μη δεχτούμετην επιδότηση;  Για το καλό των πολιτών το κάναμε.Κάπως έτσι είναι η πλήρης απάντηση των υπεύθυνων της Δημοτικής αρχής στην εν λόγω μητέρα,
η οποία εξακολουθεί να διαμαρτύρεται, αφού φυσικά δεν έχει πεισθεί ότι αυτό
«έγινε για το καλό της».
Εκτός όμως από την ειρωνεία που περιέχει  αυτή  η απάντηση νομίζω ότι υπάρχει κάτι ουσιαστικότερο που αφορά αυτή την ίδια την απόφαση της Δημοτικής αρχής. Πιστεύω δηλαδή ότι είναι και παράνομη.  Είναι παράνομη γιατί οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου –όπως και του κάθε Δήμου- δεν λειτουργούν μόνο με αυτήν την επιδότηση.
Οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός τους, η μισθοδοσία των υπαλλήλων τους, κοστίζουν
πολύ περισσότερο από το όποιο ποσόν της όποιας επιδότησης. Δεν έχει δικαίωμα λοιπόν
η δημοτική αρχή να στερεί τις υπηρεσίες τους από  καμία κατηγορία πολιτών που το δικαιούται.
Το αν θα πάρει επιδοτήσεις και πως θα τις χρησιμοποιήσει έχει βεβαίως δικαίωμα να το αποφασίζει
υπό τον αυστηρότατο όρο ότι δεν θα ξεφεύγει από το δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Επειδή πιστεύω ότι δεν πρέπει να απωθούμε τις πρώτες αυθόρμητες σκέψεις που μας έρχονται στο μυαλό για κάθε περίπτωση της ζωής μας, θα ήθελα να πω και τη δική μου πρώτη σκέψη όταν πληροφορήθηκα όλα αυτά. Η όλη υπόθεση της επιδότησης με τις απαιτήσεις της μου θύμισε κάτι άλλο που το συναντάμε  συχνά στη ζωή μας με διάφορες μορφές.
Η Δημοτική αρχή μου φαίνεται σαν να είπε:
-Είμαι δική σας. Θα κάνω ότι θέλετε αρκεί να με πληρώσετε. (Οι συνειρμικές σκέψεις φυσικά
είναι ελεύθερες. Εγώ εννοώ ότι το συναντάμε συχνά στην πολιτική).
Υπάρχει όμως και συνέχεια. Η εν λόγω μητέρα κατάφερε μετά από πιέσεις να αποσπάσει την υπόσχεση ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν ώστε να δημιουργηθούν μερικές ακόμη θέσεις
στους παιδικούς σταθμούς. Την τελευταία στιγμή όμως εξαφανίστηκαν και αυτές ως διά μαγείας
και μάλιστα κάτω από  καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας.
Στο ότι όλα αυτά συνιστούν αδικία  έχω νομίζω  τη σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον των υπευθύνων που σας ανέφερα .Φαίνεται  ότι το δυσκολότερο ίσως πράγμα από όσα μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας, είναι η απόδοση δικαιοσύνης. Γι’ αυτό και τόσα χρόνια  ( δηλαδή αιώνες) εξακολουθεί να παραμένει ένα διαρκές ζητούμενο στη ζωή μας και γι’ αυτό ο ποιητής με το δικό του τρόπο ονομάζει τον Ήλιο της «νοητό».
Τελειώνοντας θέλω να βοηθήσω τους υπεύθυνους του Δήμου να ολοκληρώσουν τη φράση τους:
«Έχετε δίκιο αλλά δεν έχετε έρθει στον κατάλληλο χώρο για να το βρείτε. Αρκεστείτε  λοιπόν σ’ έναν νοητό δίκαιο κόσμο και  ελάτε να τον τραγουδήσουμε μαζί .»Είμαι σίγουρος ότι η δημοτική αρχή της Πετρούπολης το έχει τραγουδήσει σε πολλές από αυτές
που στην αρχή ονόμασα κατάλληλες στιγμές .
 Την ευθύνη για τα παραπάνω έχει αποκλειστικά ο συντάξας το κείμενο

Παλαιοθόδωρος Παναγιώτης εκπαιδευτικός. 4ο Λύκειο Πετρούπολης.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου