Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Όλοι μαζί “Μπορούμε” καλύτερα” - Ακούτε δημοτικοί "άρχοντες";;




Πηγή: News 247
“Ντρέπομαι”. Με τη λέξη αυτή, οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις, απαρνούνται τη βοήθεια της Ενορίας των Αγίων Αναργύρων. Ντρέπονται να τους δεί ο γείτονάς τους να παίρνουν συσσίτιο. Ντρέπονται να ξέρει ο διπλανός ότι η επιβίωσή τους, στηρίζεται στην “καλοσύνη των ξένων”.
“Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής”. Και στα μάτια πολλών συνανθρώπων μας έχει πλέον χαραχτεί η απόγνωση. Η εθελοντική δράση “Μπορούμε” γεννήθηκε για να στηρίξει απόρους και όσους δεν έχουν πρόσβαση στο καθημερινό φαγητό.

 Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι αδιάψευστα. Οι νέοι άστεγοι και οι πένητες ξεπερνούν το 20% του ελληνικού πληθυσμού. Σε ένα μόλις χρόνο, ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια στην Αττική αυξήθηκε κατά 35%. Στα συσσίτια των δήμων και της εκκλησίας, υπολογίζεται ότι οι μερίδες που διανέμονται ημερησίως ανέρχονται σε 10.000.
Είναι γεγονός ότι οι “λίστες της απόγνωσης” αυξάνονται δραματικά. Σε αυτές προστέθηκαν άνθρωποι της διπλανής πόρτας που πρόσφατα απολύθηκαν και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Άνθρωποι που για να μπορέσουν να επιβιώσουν, στρέφονται στη βοήθεια των δήμων, της εκκλησίας και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Σαν αποτέλεσμα της κρίσης που “σπρώχνει” δεκάδες συμπολίτες μας σε φορείς κοινωνικής μέριμνας για ένα ζεστό πιάτο φαγητό, γεννήθηκε η ιδέα της εθελοντικής δράσης “Μπορούμε”.
Λίγες μόνο ημέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, το ΝΕWS 247 ήρθε σε επαφή με την εμπνεύστρια του www.boroume.gr και εθελόντρια της “Τράπεζας Τροφίμων”, Ξένια Παπασταύρου και έγινε αυτόπτης μάρτυρας της σοβαρής προσπάθειας που καταβάλλει η οργάνωση.
“Υπάρχουν άνθρωποι που καθημερινά πεινάνε ή υποσιτίζονται και την ίδια στιγμή, τόνοι φαγητού από εστιατόρια και φούρνους καταλήγουν στα σκουπίδια στο τέλος της ημέρας. Δεν είναι κρίμα; Έτσι αποφασίσαμε να δράσουμε. Να μεσολαβήσουμε, ώστε το φαγητό αυτό να σταματήσει πλέον να πηγαίνει χαμένο”, εξηγεί στο NEWS 247 η κ. Παπασταύρου.
Το Κέντρο Ενοριακής Αγάπης στα Μυκονιάτικα των Αγίων Αναργύρων λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο και σιτίζει καθημερινά περίπου 20 οικογένειες.
Το μενού ήταν πάντα φτωχό και μέχρι σήμερα, βασίζονταν στην εθελοντική προσφορά ιδιωτών, αλλά και του δήμου. Το “Μπορούμε” ανέλαβε να στηρίξει την προσπάθεια. Έψαξε και βρήκε καταστήματα στην περιοχή, που το φαγητό περισσεύει. Ακόμα δύο φούρνοι (το Oscar και το Χωριάτικο) εντάχθηκαν στη λίστα “αυτών που θέλουν κάτι να δώσουν”.
“Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή σερβίραμε μέχρι πρότινος σκέτα λαδερά και όσπρια. Με τη μεσολάβηση του “Μπορούμε”, οι συνάνθρωποί μας παίρνουν μαζί τους μία τυρόπιτα, ρυζόγαλο ή σπανακόπιτα ή ό, τι άλλο μάς στείλει ο φούρνος, ανάλογα με τη ζήτηση της ημέρας. Είναι πολύ σημαντικό βοήθημα”, εξηγεί στο NEWS 247 ο ιερέας της Ενορίας των Αγίων Αναργύρων και υπεύθυνος του Κέντρου Ενοριακής Αγάπης Βασίλειος Βαϊλάκης.
“Μακάρι να βρεθούν και άλλοι εθελοντές στη γειτονιά μας”, εύχεται ο ίδιος.

Ποια η δράση του “boroume.gr” και πώς μπορείτε να συμμετάσχετε;
“Η ιδέα είναι απλή”, εξηγεί στο NEWS 247 η ιδρύτρια του www.boroume.gr, κ. Παπασταύρου.
Με το σύνθημα “Saving Food, Saving Lives”, η εθελοντική δράση φέρνει σε επαφή ιδιώτες, καταστήματα εστίασης και φούρνους από όλες τις γειτονιές της Αττικής και στους οποίους περισσεύει φαγητό, με ιδρύματα, ορφανοτροφεία, γηροκομεία και κέντρα υποδοχής αστέγων, προκειμένου να μοιράσουν φαγητό σε ανθρώπους που ακόμη και η κάλυψη βασικών διατροφικών αναγκών φαντάζει ουτοπική.
Μέσα από την ιστοσελίδα “boroume.gr”, οι εταιρείες που θέλουν να προσφέρουν, μπορούν να συμπληρώσουν σχετική αίτηση, ενώ έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν πληροφορίες για τα πλησιέστερα στην περιοχή τους συσσίτια. ”Τι και αν πρόκειται για μικρή ποσότητα; Εμείς οφείλουμε να βοηθήσουμε το συνάνθρωπό μας να αποκτήσει πρόσβαση στο ποιοτικό φαγητό”, τονίζει η ίδια.
‘Εσπασαν τα τηλέφωνα από τις προσφορές”
“Η ανταπόκριση είναι εντυπωσιακή”, επιβεβαιώνει η κ. Παπασταύρου. Ήδη το δίκτυο συνεργατών απαριθμεί 13 συνολικά αλυσίδες μικρογευμάτων, φούρνους και καφέ και “αναμένεται διπλασιασμός, καθ’ ότι οι συνθήκες διαβίωσης επιδεινώνονται και οι ανάγκες διογκώνονται”.
Ένα εστιατόριο στο Κολωνάκι, δύο φούρνοι στην Πανεπιστημίου, ένα αναψυκτήριο στους Αγίους Αναργύρους έκαναν την αρχή, ενώ οι αλυσίδες “Βενέτης” και “Γρηγόρης” αναμένεται σύντομα να διαθέσουν τα προϊόντα τους, όπου χρειάζεται.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, νέα ζευγάρια, μητέρες με μικρά παιδιά, μαθητές, εταιρείες catering, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ακόμη και στρατόπεδα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να προσφέρουν τρόφιμα σε 300 ιδρύματα, σε παραπάνω από 10 σημεία στην Αττική. “Και αυτό είναι μόνο η αρχή”, αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Παπασταύρου.
Αν και η online πρωτοβουλία περιορίζει τη δράση της στην Αθήνα (Καλλιθέα, Ταύρος, Κεραμεικός, Κολωνάκι), ενδιαφέρον έχουν ήδη εκφράσει από τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Πάτρα, τη Χίο, την Κέρκυρα και τη Μυτιλήνη. “Προς το παρόν, βρισκόμαστε στο στάδιο καταγραφής των πραγματικών αναγκών και σύντομα, θα επεκταθούμε και εκεί”, διαβεβαιώνει η εθελόντρια της “Τράπεζας Τροφίμων”.
“Ένα τηλέφωνο αρκεί και είμαστε κοντά σε όσους θέλουν κάτι να δώσουν”. Για παράδειγμα, από περίπτερο της έκθεσης πρώτων υλών στην HELEXPO Θεσσαλονίκης, περίσσεψαν πολλά κιλά κουλουράκια. “Η ιδιοκτήτρια επικοινώνησε με εμάς, βρήκαμε το πλησιέστερο συσσίτιο και τα διέθεσε εκεί. Γιατί να πήγαιναν χαμένα;”, εξηγεί στο NEWS 247 η κ. Παπασταύρου.
Το ίδιο και με τη Κεντρική Λαχαναγορά. “Κάποια στιγμή μάς πήρε τηλέφωνο έμπορος και διοχέτευσε περίπου 40 κιλά λαχανικά και φρούτα που περίσσεψαν στο τέλος της βάρδιας σε συσσίτιο του δήμου Αθηναίων”.
Η κρίση άλλαξε το κοινωνικό προφίλ του απόρου
“Ντρέπομαι”. Με τη λέξη αυτή, οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις, απαρνούνται τη βοήθεια της Ενορίας των Αγίων Αναργύρων. Ντρέπονται να τους δεί ο γείτονάς τους να παίρνουν συσσίτιο. Ντρέπονται να ξέρει ο διπλανός ότι η επιβίωσή τους, στηρίζεται στην “καλοσύνη των ξένων”.
“Πρόκειται για ανθρώπους που δεν μπορούσες πριν μερικά χρόνια να τους φανταστείς ότι θα έφταναν σε αυτό το σημείο. Και όμως συμβαίνει”, διαπιστώνει καθημερινά με θλίψη ο πάτερ Βασίλειος και συμπληρώνει: “Εμείς μοιράζουμε 20 μερίδες φαγητού την ημέρα. Αλλά η κρίση οδήγησε σε τραγική αύξηση αιτήσεων. Περίπου 100 άτομα έχουν συμπληρώσει τα στοιχεία τους για να ενταχτούν στα καθημερινά συσσίτια. ‘Αλλοι ακόμα διστάζουν. “.
Ωστόσο, ο ίδιος αναζητά εναλλακτικές λύσεις για να στηρίξει τους συναθρώπους του. “Ψάχνουμε νέο κτίριο για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο έργο μας και να σιτίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Είναι ανάγκη να βρούμε μηχανήματα επαγγελματικών προδιαγραφών, μεγαλύτερους φούρνους και νεροχύτες. Και το “Μπορούμε έχει σκοπό να βοηθήσει και στην κατελυθυνση αυτή”. Ο πάτερ Βασίλειος δεν ξεχνά να αναφερθεί στην εθελοντική συνδρομή 15 κατοίκων του δήμου, που καθημερινά μαγειρεύουν για τους απόρους. “Κάθε μέρα εδώ έρχονται δύο διαφορετικές εθελόντριες. Έχουμε και αναπληρωματικές, σε περίπτωση ασθενείας”. ”Αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση. Κάνουμε ό, τι μπορούμε”, παραδέχεται η 54χρονη Μαρία Κάτσουλα και η Όλγα Δανιά.
Πλέον το μόνο που εύχεται η κ. Ξένια Παπασταύρου είναι να βρει και άλλους εθελοντές ιδιώτες, προκειμένουν να ενισχύσει το φαγητό σε συσσίτια και ΚΕΑ και μαζί με τον πάτερ Βασίλειο, απευθύνουν έκκληση σε όλους μας: “Μην πετάτε αυτά που περισσεύουν. Χαρίστε τρόφιμα σε όσους έχουν ανάγκη”.
Της Μίκας Κοντορούση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου