Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Γιάννης Βούλγαρης : Κινηση για την αποκατάσταση στις σχέσεις της Πρωτοβουλίας των 58 με το ΠΑΣΟΚ

Σε μια κίνηση αποκατάστασης της σχέσης των 58 με το ΠαΣοΚ προχώρησε χθες ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης, διαβεβαιώνοντας ότι η πρωτοβουλία για τη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη σέβεται το ΠαΣοΚ και τους ψηφοφόρους του.
Μιλώντας εκ μέρους των 58 σε πολυπληθή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βορρέ, στην Παιανία, ο κ. Βούλγαρης προσπάθησε να διαλύσει όποιες παρεξηγήσεις έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα και να ακυρώσει την κριτική πως οι 58 σνομπάρουν το ΠαΣοΚ ή επιθυμούν να ακυρώσουν την παρουσία του: «Είναι ψέματα πως η πρωτοβουλία μας υπονομεύει τα κόμματα και ειδικά το ΠαΣοΚ. Σεβόμαστε το ΠαΣοΚ, τις ευαισθησίες του και την αφοσίωση που αισθάνονται τα απλά μέλη προς το κόμμα τους» είπε ο καθηγητής. Αναλόγως η Εύη Χριστοφιλοπούλου σχολίασε ότι είναι η ώρα της σύμπραξης με σεβασμό του ενός στην ιστορία του άλλου.

ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ. Ο κ. Βούλγαρης τόνισε πάντως ότι «ο απλός κόσμος δεν θέλει προσωπικές στρατηγικές ή μηχανισμούς», γι' αυτό και η παράταξη πρέπει να είναι ένα νέο συμβόλαιο του δημοκρατικού χώρου και έτσι «είτε θα σηματοδοτήσει το νέο και θα σώσει τον χώρο είτε το παλιό θα μας πάρει όλους προς τα κάτω».
Σε ό,τι αφορά το ευρωψηφοδέλτιο ο κ. Βούλγαρης επέμεινε ότι η παράταξη θα πρέπει να απευθυνθεί σε νέες ηλικιακά δυνάμεις, «να είναι ένα νεανικό ψηφοδέλτιο».
Ξεκαθάρισε επίσης ότι τους 58 δεν τους ενδιαφέρουν οι καρέκλες και τόνισε: «Ούτε μιλάμε για θέσεις ούτε ενδιαφέρει η κομματική θέση των υποψηφίων. Δεν αναφέρουμε κανένα όνομα, ούτε θετικά ούτε αρνητικά, σε κανέναν συνομιλητή μας. Θέλουμε να ακούσουμε και να δούμε σε ποιον βαθμό υπάρχει η διάθεση ανανέωσης».
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης οι Γιάννης Μεϊμάρογλου (εκδότης του περιοδικού «Μεταρρύθμιση») και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και επίκουρος καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης, που οργάνωσε τη χθεσινή εκδήλωση, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Η υφυπουργός, μιλώντας για τη μεγάλη Κεντροαριστερά, τόνισε ότι «δεν οραματίζεται να υποδυθεί τον ρόλο κάποιου νέου μεσσία, ούτε κομίζει ευχολόγια και μαγικές συνταγές». Πρόσθεσε ότι η εποχή των κλειστών κομμάτων, όπου ένας αποφάσιζε για όλους, έχει παρέλθει. Οφείλουμε να ανακτήσουμε την φερεγγυότητα της πολιτικής στους πολίτες. Χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, χωρίς να κλείνουμε την πόρτα της συμπόρευσης για να διασφαλίσουμε το δικό μας μαγαζί, όπως έκανε η ΔΗΜΑΡ και άλλα μικρότερα σχήματα.

ΕΥΚΑιΡΙΑ. Η κυρία Χριστοφιλοπούλου είπε ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν μια πρώτη κρίσιμη ευκαιρία να δοκιμαστεί η κοινή πορεία με σύμπραξη όλων των κομμάτων, των κινήσεων και των πρωτοβουλιών που έχουν πολιτική και ιδεολογική συνάφεια με τις αξίες και τις αρχές τους. Ανέφερε ότι δεν είναι η ώρα της αυτοδιάλυσης αλλά της σύμπραξης με σεβασμό στην ιστορία, στα στελέχη και στον κόσμο του άλλου και διευκρίνισε ότι κανείς δεν προσέρχεται tabula rasa σε αυτή την προσπάθεια.
Συμπλήρωσε πως «είμαστε εδώ για να δούμε την πρωτοβουλία να ευδοκιμεί και όχι για να θέσουμε μερικά βέτο ακόμη, ανάλογα με τις επιδιώξεις ατομικών φιλοδοξιών ή κομματικών συσχετισμών. Οι επιμέρους διαφοροποιήσεις μπορούν να ενυπάρξουν εντός του ίδιου πολιτικού φορέα, δεν είναι απαγορευτικές» διαβεβαίωσε.

Αναγνωριστική συνάντηση
Πρώτη αναγνωριστική συνάντηση θα έχουν αύριο οι αντιπροσωπείες του ΠαΣοΚ και των 58 οι οποίες συμμετέχουν στην επιτροπή που θα κλείσει όλες τις εκκρεμότητες της συνεργασίας πριν από τη Συνδιάσκεψη της Ελιάς, ενώ την Παρασκευή η τριμελής αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ (Καρύδης, Ρήγας, Κατσικαρέλης) θα έχει διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα (Λοβέρδος) και της Δυναμικής Ελλάδας (Μόσιαλος).
Εκ μέρους της Δυναμικής Ελλάδας στην άτυπη επιτροπή θα συμμετάσχουν οι Μάνος Επιτροπάκης με αναπληρωματικό τον Σπύρο Νικόπουλο, Μιχάλης Κούτρας με αναπληρωματικό τον Δημήτρη Σιώτη και Ορέστης Καλογήρου με αναπληρωματικό τον Μελέτη Ρεντούμη.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων, ο Δημήτρης Καρύδης από το ΠαΣοΚ είπε χθες (ρ/σ 9,84) ότι θα επιλυθούν κάποια εκκρεμή ζητήματα με κοινό στόχο τη συνδιάσκεψη: «Εξω από τα θέματα των προσώπων πολύ σπουδαίο ρόλο παίζουν και οι θέσεις. Ο κόσμος θέλει να ακούει για το πού πάει η Ευρώπη σήμερα, ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν, πώς η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του Νότου εντάσσονται μέσα στο ευρωπαϊκό σύστημα, τι αλλαγές πρέπει να γίνουν ώστε να έχουμε στην Ευρώπη ξανά ένα κοινωνικό κράτος που να προστατεύει τις ευπαθείς, αδύναμες, κοινωνικές ομάδας, θέματα της ρευστότητας των τραπεζών» είπε χαρακτηριστικά.

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καημένε Μιχαλόπουλε
    τί σούμελλε να πάθεις
    κι' από το φίδι το χοντρό
    δαγκωματιά να λάβεις...

    (Και πούσαι, ακόμα)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή