Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Άρθρο 6: Κατάθλιψη


του Στέφανου Σταυρινού






www.emtr.com.br/english/DEPRESSION.jpg


Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε ένα ζήτημα για το οποίο έχουν γραφτεί αρκετά και για μια λέξη η οποίαχρησιμοποιείται ευρύτατα. Σκοπός δεν είναι να παρουσιάσουμε τη μια και μοναδική αλήθεια κύρια σε ότι αφορά τη θεραπεία ή τους παράγοντες που συχνά χαρακτηρίζονται "αίτια". Θα παρουσιάσουμε μια σειρά από οπτικές γύρω από τη διαταραχή ή καλύτερα το σύμπτωμα της κατάθλιψης, όχι όλες αλλά όσες μπορούν να χωρέσουν σε ένα σύντομο άρθρο.

Η πρώτη αναφορά για την κατάθλιψη απαντάται περίπου 2500 χρόνια πριν όταν ο Ιπποκράτης στο έργο του "Περί Φυσίως του ανθρώπου" αναφέρει τη χρόνια μελαγχολία η οποία εμφανίζεται κυρίως το φθινόπωρο.


Πρόγνωση

Σε αντίθεση με άλλες διαταραχές, η κατάθλιψη παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή. Δεν υπάρχει δηλαδήένα σταθερό ποσοστό το οποίο αναμένεται πως θα την εμφανίσει όπως για παράδειγμα συμβαίνει στις περιπτώσεις της σχιζοφρένειας ή της διπολικής διαταραχής. Σύμφωνα με στοιχεία του 2003 η καλύτερη πρόγνωση παρατηρείται στην Ιαπωνία με 3% ενώ αντίστοιχα η χειρότερη στις Η.Π.Α. όπου το 17% αναμένεται να εμφανίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του τη διαταραχή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία εμφάνιζαν τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη ενώ τα υψηλότερα η Γαλλία, το Βέλγιο και η Φινλανδία (2003). Η πρόγνωση σε παγκόσμιο επίπεδο κυμαίνεται μεταξύ 8-12%. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία ωστόσο εκφράζονται φόβοι πως το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί.

Η διαταραχή εμφανίζεται περίπου δύο φορές συχνότερα σε γυναίκες από ότι σε άντρες, ενώ η πιο συνήθης εμφάνιση του πρώτου επεισοδίου κυμαίνεται από 30-40 ετών και η αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα είναι η δεκαετία μεταξύ 50-60. Ωστόσο αύξηση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε μικρότερες ηλικίες. Η κατάθλιψη ωστόσο είναι ιδιαίτερα συχνή σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή νοσούν από τις νόσους τουParkinson ή της εγκεφαλομυελίτιδας ή έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Συνοσηρότητα

Ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που εμφανίζει κατάθλιψη εμφανίζει παράλληλα χρόνιο άγχος. Το χρόνιο άγχος έχει βρεθεί να επηρεάζειαρνητικά την έκβαση της κατάθλιψης μέσω αύξησης της διάρκειας των συμπτωμάτων, αυξημένης πιθανότητας υποτροπής, αυξημένης έκπτωσης της λειτουργικότητας και αυξημένης αυτοκτονικότητας.

Χρήση αλκοόλ και εξάρτηση από ουσίες καθώς και μετατραυματικό στρες έχουν υψηλή συσχέτιση με την κατάθλιψη.

Επίσης αυξημένη είναι η συσχέτιση μεταξύ κατάθλιψης και πόνου. Το 85% όσων εμφανίζουν πόνο εμφανίζουν και κατάθλιψη ενώ το αντίστροφο συμβαίνει στο 65%. Το αρνητικό είναι ότι συχνά όταν υπάρχει πόνος υπάρχει και κακή διάγνωση ενώ η πρόγνωση είναι χειρότερη.

Η κατάθλιψη αυξάνει 1.5-2 φορές την πιθανότητα εμφάνισηςκαρδιαγγειακών νοσημάτων ενώ σχετίζεται επίσης με τηνπαχυσαρκία και την αυξημένη χρήση καπνού. Επιπρόσθετα μετά από ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο η ύπαρξη κατάθλιψης σχετίζεται με κακή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής
γεγονός το οποίο αρκετές φορές παραγνωρίζεται από τουςκαρδιολόγους

Τέλος η κατάθλιψη σχετίζεται άμεσα με την ανεργία και τη φτώχειακαθώς είναι ο βασικός λόγος χαμένων εργασιακών ετών στη Β. Αμερική και ανεπτυγμένες χώρες και ο τέταρτος λόγος σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ το 2030 αναμένεται να βρεθεί στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης μετά τον HIV.

Για ολόκληρό το άρθρο πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου