Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Κόμμα έκτακτης ανάγκης


Σηματοδότης του κενού στα αριστερά

του Γιάννη Βούλγαρη*

Η διάσπαση του Συνασπισμού ήταν η καθυστερημένη φυσική κατάληξη μιας παρατεταμένης αφύσικης συνύπαρξης δύο διαφορετικών πολιτικών νοοτροπιών κάτω από την ίδια στέγη.
Η μετάλλαξη του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν μετακομμουνιστικό χώρο «διαμαρτυρίας» χωρίς όρια στον αριστερισμό, εσχάτως μάλιστα ούτε και στη βία, οδήγησε στην έξοδο την τάση των Ανανεωτικών.

Το επόμενο ματς θα παιχτεί στην έδρα του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Αλαβάνου.
Η έκβαση του συγκεκριμένου αγώνα δεν είναι ακόμα σαφής, αλλά η εξέλιξη του πρωταθλήματος είναι.
Το παρελθόν προδιαγράφει την πολιτική «εικόνα» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο προσεχές μέλλον.
Ενα κόμμα που θα μετεωρίζεται μεταξύ της παλαιοκομμουνιστικής δογματικής κουλτούρας και του κινηματικού «νεοαναρχισμού».
Οπως εξάλλου συμβαίνει στα μικρά κόμματα που δεν «αναμειγνύονται» σε ζητήματα διακυβέρνησης της χώρας, οι μάχες μηχανισμών θα υπεριδεολογικοποιούνται, οι μικροί ναρκισσισμοί των τάσεων και των ηγετών θα φουσκώνουν, με αποτέλεσμα τις περιοδικές εκρήξεις και διασπάσεις. Κανέναν δεν θα εκπλήξει μια τέτοια εξέλιξη στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Κόμμα έκτακτης ανάγκης
Αντιθέτως, η εξέλιξη της τάσης των Ανανεωτικών είναι λιγότερο προβλέψιμη και ως εκ τούτου πιο ενδιαφέρουσα....

6 σχόλια:

  1. Χωρίς να χρειάζεται να ειπωθεί κάτι ιδιαίτερα καυστικό για τα ανερμάτιστα που γράφει ο κ. Βούλγαρης, να υπενθυνίσω απλά ότι ο αρθρογράφος και καθηγητής του Παντείου είναι υπέρ του μνημονίου.
    Αυτό, απλά για να γνωρίζουμε γιατί λέει κάποιος αυτά που λέει. Προφανώς και είναι κινηματικά νεοαναρχικός ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κ.Βούλγαρη.Προφανέστατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το χειρότερο δεν είναι ότι ο κ. Γιάννης Βούλγαρης είναι υπέρ του αποικιοκρατικού Μνημονίου της Πρωτομαγιάς του 2010. Το χειρότερο είναι ότι ο εν λόγω κύριος ψάχνει να βρει συμμάχους και υποστηρικτες του ΠΑΣΟΚ στην Αριστερά, προκειμένου να στηρίξει το παρόν κυβερνητικό σχήμα και την υλοποίηση των στόχων των μοντέρνων κατακτητών της χώρας, στους οποίους ο ΓΑΠ παρέδωσε την ουσιαστική διακυβέρνηση της χώρας, χρησιμοποιώντας μια σειρά από παραδοξολόγα "επιχειρήματα", τα οποία θέλει να τα παρουσιάζει, ως σοφίες.

    Τις κατάλληλες απαντήσεις στις παραδοξολόγες ανοησιολογίες του κ. Γιάννη Βούλγαρη, μπορείτε να τις δείτε στο μπλογκ μου στα παρακάτω θέματα :

    "Μνημόνιο ή όχι Μνημόνιο; Ιδού το σωστό ερώτημα και με απάντηση : Όχι στο Μνημόνιο. (Ένα σχόλιο σε άρθρο του κ. Γιάννη Βούλγαρη)" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/giannis-voulgaris-1.html

    και

    "Η παραδοξολόγα επιχειρηματολογία του Γιάννη Βούλγαρη, για την … μείωση του χρέους από το 120% του ΑΕΠ σήμερα, στο … 150% το 2015και οι ανοησίες του ξιπασμένου Servaas Deroose" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/08/giannis-voulgaris-120-150-2015-servaas.html

    Επίσης δείτε :

    http://mhmadas.blogspot.com/2010/07/blog-post_25.html?showComment=1280245435307#c4336623696267903010 και http://mhmadas.blogspot.com/2010/07/blog-post_25.html?showComment=1280249845345#c2367775273826772324 και http://mhmadas.blogspot.com/2010/07/blog-post_25.html?showComment=1280249870319#c4191558251934254884 , καθώς και τα επόμενα σχόλια στο άρθρο του Γιάννη Βούλγαρη - είπαμε ότι δεν έχει καμμία σημασία το τι λέω εγώ, ως Τάσος Αναστασόπουλος, για τα όσα λέει ο κ. Γιάννης Βούλγαρης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λέγονται - στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", που αναδημοσίευσε ο καλός φίλος Leo, στο μπλογκ του "Μη μαδάς τη μαργαρίτα", με τίτλο : "Μνημόνιο, ή όχι Μνημόνιο; Ιδού το (λάθος) ερώτημα" http://mhmadas.blogspot.com/2010/07/blog-post_25.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασίλη, με την αποφυγή της επί της ουσίας συζήτησης δεν προάγεται τίποτα. Οι απόψεις ειναι ορθές ή όχι, καθεαυτές, ανεξάρτητα από το ποιός τις διατυπώνει. Δεν ξεμπερδεύουμε έτσι απλά με ένα κείμενο επειδή ο συντάκτης του είναι "υπέρ του μνημονίου". Άλλωστε το άρθρο μπορεί να χαρακτηριστεί προφητικό για το μέλον του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.Γράφτηκε αρχές Ιούνη και δες τώρα τι παίζει με Αλαβάνο και τις εκλογές στην περιφέρεια Αττικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρακολουθώ την πορεία του κ. Βούλγαρη εδώ και αρκετά χρόνια. Και γνωρίζω αρκετά για τον καθηγητή μου. Φυσικά και παίζει ρόλο ποιος λέει αυτό που λέει.

    Για να συμβεί η διεργασία που εννοείς, η σοβαρή αντιπαράθεση με επιχειρήματα, χρειάζεται ο αντίπαλος να κοιτά την πραγματικότητα καλοπροαίρετα, ορθολογικά και χωρίς εξαρτήσεις.
    Αυτό, σε αυτή την περίπτωση, δε συμβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχω παρακολουθήσει την πορεία του ΓΒ αλλά δεν με απασχολεί ιδιαίτερα. Εξακολουθώ να αντιμετωπίζω απόψεις-ιδέες-προτάσεις ως σχήματα με αυτόνομη ύπαρξη ανεξάρτητα των προθέσεων του όποιου τις διατυπώνει. Κάπως όπως συμβαίνει με τα έργα τέχνης. Τι σημασία έχει το ήθελε ο ποιητής να πεί. Από τη στιγμή που το δημοσίευσε αποτελει δημόσια περιουσία. Καθένας δικαιούται να τα ερμηνεύει κατά το δοκούν. Δεν σημαίνει φυσικά ότι κάθε ερμηνεία δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, αντίκρουσης κτλ.

    Στο κείμενο του ΓΒ βρήκα ενδιαφέροντα στοιχεία που αξίζουν να συζητηθούν. Το γεγονός ότι είναι υπέρμαχος του μνημονίου δεν με εμποδίζει να δεχτώ άλλες του απόψεις ως σωστές. Εξάλλου η τοποθέτηση σχετικά με το μνημόνιο είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που δεν λύνεται με ένα ναι ή ένα όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο κος Βούλγαρης λέει: "... το ΠΑΣΟΚ δεν διεκπεραιώνει μια νεοφιλελεύθερη πολιτική αλλά μια πολιτική ειδικών συνθηκών, μια πολιτική εθνικής αναγκαιότητας, από την οποία εξαρτάται η τύχη της Ελλάδας για δυο - τρεις γενιές.
    Αυτή η πραγματικότητα δεν περιγράφεται ούτε χαρακτηρίζεται πλέον με τρέχοντες όρους Αριστεράς Δεξιάς, αλλά με όρους έκτακτης εθνικής ανάγκης. .....
    .....το ΚΚΕ και ο κ. Αλαβάνος (αν καταλάβαμε καλά) θέλουν να δώσουν ένα χεράκι βοήθειας να χρεοκοπήσει η χώρα ώστε να «συνειδητοποιηθούν πολιτικά» οι εργαζόμενοι...."

    Ο κος καθηγητής μπορεί να βαφτίζει όπως θέλει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ που επεδίωξε να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ παραπλανώντας τους έλληνες ψηφοφόρους. Είναι φανερό στο άρθρο του ότι ζητάει μια "αριστερά" κομμένη και ραμένη στα μέτρα της πολιτικής ΠΑΣΟΚ. Μια "αριστερά" χειροκροτητή της πολιτικής που οδηγεί με βεβαιότητα στην πλήρη χρεωκοπία της χώρας (δείτε τα σχετικά τεκμηριωμένα άρθρα του Τάσου στο blog του). Όμως αυτή η "αριστερά" που οραματίζεται ο κος καθηγητής δεν είναι αριστερά!!! Είναι ένα παράρτημα ενός πολύ καλού γραφείου διαχείρισης κρίσεων με συγκεκριμένη νεοφιλελεύθερη γραμμή πλεύσης προκειμένου να εξασφαλιστούν τα λεφτα των πιστωτών και μόνον!!!! Ζητάει από την "αριστερά" των ονείρων του, να διαχειριστεί μια κρίση στην οποία δεν είχε συμμετοχή, εγκαλώντας ταυτόχρονα την υπάρχουσα (και πολυδιασπασμένη) αριστερά, για τις παθογένειες του δικομματικού πολιτικού συστήματος!!!!

    Ποιός σοβαρός άνθρωπος που υποτίθεται ότι θεωρεί πως η αριστερά έχει ρόλο στα πολιτικά πράγματα εκτιμάει ότι:"..το ΚΚΕ και ο κ. Αλαβάνος θέλουν να δώσουν ένα χεράκι βοήθειας να χρεοκοπήσει η χώρα ώστε να «συνειδητοποιηθούν πολιτικά» οι εργαζόμενοι";;

    Αυτά τα ακούμε μόνο στις παραφωνίες του Άδωνη και του Λεωνίδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή