Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Τα χρέη των δήμων



του Στέφανου Σταυρινού


Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει το website eklogika.gr o δήμος Πετρούπολης χρωστάει συνολικά σε τράπεζες και στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων 7.827.253 ευρώ. Αν αυτό το ποσό φαίνεται μεγάλο (που είναι) έχω να σας ενημερώσω πως ο σχετικός πίνακας περιλαμβάνει τεράστια χρέη από δήμους με μικρότερο πληθυσμό από εκείνο της Πετρούπολης (48.327) σε βαθμό που προκαλούν αίσθηση αλλά και δήμους που έχουν μηδενικά χρέη.
Συγκεκριμένα αίσθηση προκαλούν τα χρέη ορισμένων δήμων για να αναφερθούμε στην Αττική που είναι τεράστια αναλογικά με τον πληθυσμό τους όπως (αναφέρεται πληθυσμός και μετά χρέος) Δήμος Φυλής (2.947 - 17.956.832), Δήμος Ασπροπύργου (27.741-41.738.337), Δήμος Άνω Λιοσίων (26.423-24.847.223) και Δήμος Αμαρουσίου (69.470 - 52.216.609) Εντός Αθηνών-Πειραιώς και προαστίων μόνο 4 δήμοι δεν έχουν καθόλου χρέη και είναι οι δήμοι Μοσχάτου, Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Ελληνικού και Υμμητού. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και ο δήμος Φιλοθέης χρωστάει 1.500.000 ευρώ. Συνολικά τα χρέη των δήμων προς τράπεζες και ταμείο παρακαταθηκών και δανείων ανέρχεται σε
1 δις 750 χιλιάδες ευρώ. Είναι σαφώς μεγάλο θέμα το πόσα έξοδα έχουν οι δήμοι, το πόσα έσοδα έχουν και το πως τα διαχειρίζονται όμως δεν παύουν οι συγκεκριμένοι αριθμοί να δείχνουν ένα κομμάτι της αλήθειας. Μεγάλο ή μικρό καλό είναι να το γνωρίζουμε.

Πάντως μια παρατήρηση που ίσως να μη λέει και τίποτα είναι πως οι πιο χρεωμένοι αναλογικά με τον πληθυσμό δήμοι αλλά και οι καθόλου μοιάζουν να έχουν μεταξύ τους όμοια ή παρόμοια κομματική ταυτότητα (Υμμητός, Ελληνικό, Μοσχάτο και Ρέντης έχουν δημάρχους υποστηριζόμενους από το ΠΑΣΟΚ είτε με συνεργασία με το ΣΥΝ είτε ΠΑΣΟΚ, ή αυτόνομους ή αντάρτες του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη οι δήμοι Άνω Λιοσίων, Ασπροπύργου αλλά και Αμαρουσίου έχουν δημάρχους υποστηριζόμενους από τη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα στους 2 πρώτους δήμους με μακρά ιστορία εκλογικών νικών για τη ΝΔ ενώ ο δήμος Φυλής έχει μακρά αυτοδιοίκηση από ανεξάρτητο υποψήφιο. Αυτό ίσως να είναι τυχαίο, ίσως να οφείλεται σε αυξημένες επιχορηγήσεις αναλογικά με τα χρόνια διακυβέρνησης, ίσως σε κακοδιαχείριση ή στο πόσο εύκολα λαμβάνουν δάνεια. Προσωπικά πιστεύω πως μάλλον είναι τυχαίο και πως θα πρέπει να μελετηθούν συνολικά τα χρέη για να βγει συμπέρασμα. Κάποιος άλλος π.χ. θα μπορούσε να πει ότι ο πιο χρεωμένος δήμος της Ελλάδας αυτός του Πειραιά είχε την περασμένη τετραετία δήμαρχο ΠΑΣΟΚ και άλλος ότι τα χρέη μαζεύτηκαν επί Αγραπίδη...Αυτό σαν παρατήρηση και τίποτα παραπάνω.

* Οι συγκεκριμένοι αριθμοί αναδημοσιεύονται από το site eklogika.gr και δεν αναφέρονται για να ενοχοποιηθούν δήμοι. Είναι μια εικόνα των χρεών που έχουν οι δήμοι. Άλλες σημαντικές παράμετροι είναι το πότε δημιουργήθηκαν τα χρέη, πόσα ήταν τα έσοδα των δήμων και τι διακυμάνσεις είχαν και γιατί, πόσα τα έξοδα και τι επιχορηγήσεις δόθηκαν ανά περίοδο και γιατί αυξήθηκαν ή μειώθηκαν αλλά και το ποια είναι η έκταση κάθε δήμου. Μερικές από τις παραμέτρους αυτές δεν είναι εύκολα μετρήσιμες ενώ τα χρέη άλλες φορές δημιουργήθηκαν και άλλες κληρονομήθηκαν...Το βέβαιο είναι πως στο βαθμό που οι ισολογισμοί των δήμων είναι διαχρονικοί και ακριβείς με μια συστηματική καταγραφή και ένταξη πολλών μετρήσιμων παραμέτρων θα ήταν εύκολα δυνατός ο εντοπισμός οικονομικής σπατάλης ή ατασθαλίας αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε πρόθεση ούτε οργάνωση.


Δείτε όλο το άρθρο εδώ
Δείτε τους πίνακες με τους 10 πιο χρεωμένους δήμους εδώ
Δείτε όλα τα χρέη και τον πληθυσμό των δήμων εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου