Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Ο Καμίνης και το καμίνι της ... Πετρούπολης




του Θ. Πάσχου


Στην "Αυγή" της 25/08/2010, με τίτλο Καμίνης και το καμίνι" διαβάσαμε το κείμενο του Θ. Καρτερού:
" Τα ίδια και τα ίδια σε κάθε αυτοδιοικητική εκλογική μάχη: Ζητούνται πρόσωπα! Άφθαρτα, ικανά, έμπειρα, νέα, αθλητές, γυναίκες, ωραίες γυναίκες, ωραίοι άνδρες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, συνήγοροι του πολίτη, συνήγοροι γενικώς. Στα πρόσωπα ρίχνουν τον φακό τους τα κόμματα εξουσίας, μ’ αυτά βγάζουν το αυγουστιάτικο ψωμί τους οι αρμόδιοι συντάκτες, πρόσωπα αναζητούν εναγωνίως ακόμα και στην αριστερά, πρόσωπα προτείνονται και αυτοπροτείνονται, βολιδοσκοπούνται και συζητούνται, απορρίπτονται και εγκρίνονται.

Θα ήταν χαζό να διαφωνήσει κανείς με το αυτονόητο, ότι τα πρόσωπα παίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε εκλογική μάχη και κυρίως όταν πρόκειται για την αυτοδιοίκηση. Έχει τεράστια σημασία ποιος είναι ο υποψήφιος, όχι μόνο για την εκλογική αναμέτρηση, αλλά και για την άσκηση της εξουσίας. Άλλο ο ικανός, έντιμος, αγωνιστής και με ήθος δήμαρχος κι άλλο ο βλαχοδήμαρχος, άλλο ο σαλταδόρος που στην πρώτη ευκαιρία θα αρπάξει τη βουλευτική έδρα και μην τον είδατε... Αυτό το ξέρουν κι οι πέτρες.
Σύμφωνοι, το ξέρουν κι οι πέτρες, αλλά να στρέφουμε όλη τη συζήτηση στα πρόσωπα, αποσιωπώντας ποια πολιτική εκφράζουν αυτά τα πρόσωπα, είναι εκ του πονηρού. Ακόμα περισσότερο εκ του πονηρού όταν μπροστά σε κάθε πρόσωπο, έστω κι αν είναι βαμμένο κομματικό στέλεχος, μπαίνει η επιγραφή του υπερκομματικού. Έτσι πολλαπλασιάζονται όχι μόνο τα πρόσωπα, αλλά και τα υπερκομματικά πρόσωπα, τον τελευταίο καιρό. ...

Επειδή όμως κανένας δεν είναι ανυποψίαστος πλέον. Επειδή κανένας δεν είναι υπερκομματικός και ας λέει ότι θέλει. Κι επειδή κανένας δεν βάζει έτσι τυχαία τα πρόσωπα πριν από την πολιτική, ένα συμπέρασμα μπορεί να βγει: Αντί τα πρόσωπα να επιλέγονται για να εκφράσουν και να προβάλουν μια πολιτική, επιλέγονται για να την κρύψουν. Το Μνημόνιο, η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, η Καλλικρατισμένη τοπική αυτοδιοίκηση, τα ρημαγμένα έσοδα δήμων και δημοτών - όλα σκουπίζονται κάτω από το κόκκινο χαλί του υποψήφιου.
Είναι όμως υπερβολή, για παράδειγμα, να μάθουμε την άποψη του κάθε συμπαθέστατου Καμίνη για το αντιπαθέστατο καμίνι της τρόικας, πριν διαμορφώσουμε άποψη για την υποψηφιότητά του; Είναι δηλαδή υπερβολή να ζητάμε εκλογές και όχι… καλλικρατιστεία;"
...................................................................................................................

Εδώ, στην Πετρούπολη δεν έχουμε Καμίνη.
Έχουμε τον Βλάχο-δήμαρχο, εκλεκτό του Πασοκ (η τοπική εφημερίδα Metrocity , αναφερόμενη και στην υποψηφιότητα Βλάχου, έγραψε στο φύλλο του Αυγούστου 2010: "Επιτέλους το Πασοκ κατέληξε στους υποψηφίους!). Και από κοντά ο ΣΥΝ, μέσω της "ανήσυχης πόλης" στηρίζει την "ανεξάρτητη" υποψηφιότητα Βλάχου ("χωρίς κανένα κομματικό χρίσμα"!!!! που λένε στο δελτίο τύπου που δημοσίευσαν!!!).


Τώρα γιατί να πιστέψουμε τον κ. Τσίπρα που μιλάει για "συγχωροχάρτι σε μια πολιτική που έχει υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας", αναφερόμενος στην, προταθείσα από τον Κουβέλη, υποψηφιότητα Καμίνη για το Δήμο της Αθήνας; Και μάλιστα "θλίβεται" ο πρόεδρος του ΣΥΝ για "την ταχύτητα με την οποία οι πρώην σύντροφοί του επέλεξαν το ρόλο της συμπληρωματικής δύναμης του Πασοκ" (βλ. http://www.syn.gr/).


Εδώ, στην Πετρούπολη, άλλα και σε άλλους περιφερειακούς δήμους, υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια άσκησης της πολιτικής; Εδώ ο ΣΥΝ δεν είναι "συμπληρωματική δύναμη του Πασοκ;".
Αν δεν υιοθετήσουμε την εκτίμηση ότι ο πολιτικός χώρος του ΣΥΝ είναι ένα μπάχαλο με ανερμάτιστη και αντιφατική πολιτική έκφραση από τόπο σε τόπο και από περιοχή σε περιοχή, δεν μας μένει παρά να υποθέσουμε ότι οι πολιτικές επιλογές σε τοπικό επίπεδο καθορίζονται από προσωπικά συμφέροντα τα οποία τεχνηέντως βαφτίζονται κομματικά.
Το ερώτημα είναι: Θα "τσιμπήσουν" τα μέλη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ στην ενσωμάτωση στο σύστημα και στην επιθετική νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ;

Δε μπορούμε να διαφωνήσουμε με τον Θ. Καρτερό όταν λέει:

"Αντί τα πρόσωπα να επιλέγονται για να εκφράσουν και να προβάλουν μια πολιτική, επιλέγονται για να την κρύψουν. Το Μνημόνιο, η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, η Καλλικρατισμένη τοπική αυτοδιοίκηση, τα ρημαγμένα έσοδα δήμων και δημοτών - όλα σκουπίζονται κάτω από το κόκκινο χαλί του υποψήφιου".

Μόνο που αποδέκτες δεν είναι ΜΟΝΟ οι άλλοι. Είναι και οι δικοί !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου